Pensionarii nu vor mai avea bani de alimente! Avetismentele societății civile !

de | 25.05.2022 08:30 | Anunțuri, Economic, Național, Știri

Lovitură pentru pensionari – Crește prețul alimentelor!

Pensionarii români care au venituri mici au ajuns într-o situație dificilă în ceea ce privește scumpirea produselor alimentare. Atât prețurile alimentelor din supermarketuri, cât și facturile la gaze și electricitate ating valori record. De asemenea, majoritatea bătrânilor nu se mai descurcă financiar nici măcar în ceea ce privește prețul anumitor produse indispensabile.

Chiar Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) trage un semnal de alarmă în acest sens. PNRR susține că pensionarii cu venituri mici vor avea de suferit daca plafonul pentru pensii va rămâne la 9.4% din PIB.

Printr-un comunicat transmis în decursul zilei de marți, 24 mai 2022, FACIAS  trage un semnal de alarmă privind măsurile asumate de Romania în PNRR. Se face referire la sistemul actual de pensii din România. Se prezintă menținerea pe termen de lungă durată a unui plafon de 9,4% din PIB. Se explică faptul că românii nu vor mai avea posibilitatea de a-și asigura traiul zilnic din pensie, dacă acesta rămâne planul de bătaie.

De asemenea, sursa citată precizează detalii despre situația la nivelul Europei. Mai exact, reprezentanții FACIAS susțin că în alte state din Europa cheltuielile pentru pensii se ridică la o medie de 13% din PIB.

Teoretic, menținerea cheltuielilor sub plafonul asumat se va face prin acordarea de stimulente pentru amânarea pensionării, însă în practică există posibilitatea reală ca vârsta de pensionare să crească până la 70 de ani, un prag al vârstei mult mai mare comparativ cu media europeană, corelat cu speranța de viață a românilor.

Indicatorii economici de astăzi arată clar că realitatea este una mult mai tristă decât prognoza celor care au negociat PNRR și că premisele pe care acesta a fost construit sunt complet false”, explică reprezentanții fundației.

FACIAS susține, de asemenea, că la momentul actual situația economică a pensionarilor este una critică. Având în vedere evoluția inflației, pensionarii devin mai săraci pe zi ce trece.

În acest moment, situația pensionarilor este una critică, veniturile acestora fiind grav afectate de creșterea galopantă a inflației. Din această cauză, pensionarii devin mai săraci pe zi ce trece, fiind absolut necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 15%, luând în calcul evoluția inflației, la care se adaugă jumătate din procentul creșterii economice prognozate de guvernanți anul trecut.

Concluziile au reieșit în urma analizelor făcute de specialiști în cadrul proiectului privind monitorizarea implementării măsurilor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Fundației susțin că România și-a asumat că nu va introduce categorii noi, iar pensiile speciale existente vor fi raționalizate.

 Aceștia precizează că În ceea ce privește celelalte categorii de pensii, prin PNRR România și-a asumat că nu va introduce categorii noi, iar pensiile speciale existente vor fi raționalizate.

Important de reținut este faptul că nicio pensie specială nu va avea un cuantum care să depășească venitul obținut în cursul perioadei de activitate, respectiv de cotizare. Conform PNRR creșterile ad-hoc ale pensiilor sunt complet excluse”.

Prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, FACIAS, are rolul de a apăra drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, drept principiu al democrației și statului de drept.

Citește, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Primul aqua park din Argeș va fi la Mioveni!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Europa | PNRR