Peste 230 de magazine Mega Image, amendate de ANPC. Principalele nereguli constatate

de | 02.02.2024 11:25 | Național, Economic

În a doua jumătate a lunii ianuarie, comisarii ANPC au verificat modul în care este respectată legislația în vigoare în magazinele lanțului Mega Image, din întrega țară.

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), până în prezent au fost controlate  233 de magazine, unde au fost descoperite numeroase nereguli, printre care alimente expirate, cuptoare murdare, fructe şi legume cu mucegai şi pete.

În urma controalelor, inspectorii ANPC au aplicat 485 amenzi contravenționale, în valoare de aproximativ 5,1 milioane lei şi au oprit definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 65.000 lei.

De asemenea, 17 magazine au fost oprite temporar până la remedierea deficiențelor, 9 au fost închise pentru o perioadă de până la 6 luni, iar alte 8 magazine au fost închise pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, în funcție de remedierea neregulilor constatate.

Nu știu cum se pronunță într-o belgiană pură, dar mesajul în română ar fi: Respectați-ne!
Mi-ar plăcea ca produsele care sunt prezente pe rafturile magazinelor Mega Image din România să ajungă, pentru o perioadă mai lungă, și în țara de origine a operatorului economic, pentru a vedea care este reacția consumatorilor de acolo.
Cred că habar nu au că există portocale cu bube și mandarine-boabe la hectar.
Trebuie să învețe că nu de fiecare dată când cumpără un produs acesta are cantitatea înscrisă pe ambalaj, care poate fi mai mica, pentru a le asigura o cură de slăbire.
Aș fi curios care este reacția autorităților din țara de origine a operatorului economic Mega Image și cu privire la repetabilitatea unor abateri sancționate și constatate în trecut.
Probabil există o justificare și o scuză pe care doresc să le-o transmită celor din Belgia, nu nouă.
Vom îndesi acțiunile de control de amploare, până o să ne facem înțeleși.
“Tot ziens!” (“la revedere” în neerlandeză – una dintre limbile oficiale ale Belgiei)”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Principalele abateri constatate

Printre principalele abateri constatate de comisarii ANPC s-au numărat comercializarea unor fructe și legume depreciate, cu mucegai și pete, comercializarea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită, comercializarea unor produse preambalate care, prin cântărire, s-a dovedit a avea o greutate netă mai mică decât cea înscrisă pe etichetă.

De asemenea, au mai fost depistate nereguli legate de nerespectarea regimului de temperatură pentru depozitarea produselor, modul de prezentare şi publicitate a sucurilor din fructe şi a băuturilor răcoritoare (existenţa la raft a unor produse, având afişate pe etichetele de preţ ale comerciantului informaţii false cu privire la denumirea produsului).

Comisarii ANPC au mai găsit neconformităţi privind comercializarea unor produse alimentare cu acumulări de gheaţă în ambalaj, folosirea unor agregate frigorifice deteriorate, lipsa afişării informaţiilor referitoare la valabilitatea produselor gătite în zona gastro, depozitarea unor produse de panificaţie congelate fără etichete cu elemente de identificare, folosirea unor echipamente insalubre, folosirea unor cuptoare neigenizate, comercializarea unor ouă sparte și crăpate, cu scurgeri de conținut.

page 1 - Peste 230 de magazine Mega Image, amendate de ANPC. Principalele nereguli constatate

Nerespectarea regimului promoţiilor (lipsa, la vânzare, a produsului singular, în cazul promoţiilor de tip multipack), expunerea la comercializare în vitrina destinată produselor româneşti a unor fructe de import, lipsa afişării atestatului de produs tradiţional pentru produsele comercializate ca fiind produse tradiţionale, lipsa precizării pe eticheta citricelor dacă au coaja tratată sau nu reprezintă alte nereguli depistate de comisarii ANPC.

Foto: Facebook Horia Constantinescu

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Stare de alertă epidemiologică instituită în România, din cauza gripei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANPC