Plăcinta Dobrogeană, produs românesc recunoscut la nivel european

de | 05.03.2023 12:47 | Știri, Lifestyle, Național

După aproape doi ani de opoziție din partea vecinilor de la sud de Dunăre, România câștigă în fața Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP)  a produsului ”Plăcintă Dobrogeană”, potrivit Agerpres.

Plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie din foi umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caş şi ouă. Gustul este sărat dat de amestecul de brânză telemea, caş, ouă şi iaurt coapte împreună cu foile din aluat nedospit. Din cele 1.760 de produse alimentare din statele membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar zece sunt produse alimentare româneşti, din care nouă cu IGP, respectiv: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap, iar unul, Telemeaua de Ibăneşti, cu Denumire de Origine Protejată (DOP). Totodată, la nivel european sunt înregistrate şi băuturi din categoria rachiu.

Decizia, pe ordinea de zi a ședinței DG Agri

România câştigă în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană cu IGP a produsului ”Plăcintă Dobrogeană”, după aproape doi ani de opoziţie. Această decizie va fi aprobată în luna martie, în şedinţa DG Agri, după care va urma procedural publicarea în Jurnalul Oficial al UE, cel mai probabil în luna aprilie, potrivit sursei citate. Bulgaria va primi dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa şi fără recunoaştere IGP, cu caractere chirilice sau latine ”Dobrudzhanka banitsa” pentru o perioadă de 10 ani Totodată, bulgarii nu vor putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română de ”Plăcintă Dobrogeană”.

Potrivit sursei citate, demersurile pentru recunoaşterea europeană a acestui produs cu IGP au început în 2017. În luna decembrie a anului 2018, a avut loc depunerea documentaţiei la MADR. Mai departe, în luna mai 2019 dosarul a fost trimis la CE în sistemul electronic ”eAmbrosia”. Cererea a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE în luna februarie a anului 2021, ulterior Bulgaria depunând declaraţie motivată de opoziţie. Începând din iulie 2021, CE a invitat opozantul şi solicitantul pentru demararea consultărilor.

Foto descriptiv. Sursă foto: petitchef.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Schimbare uriașă! Ce vor fi obligați să facă patronii de restaurante

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Agriculturii