Achiziția BMW-urilor de către Poliția Română- verificată de Parchetul European și DNA

de | 18.03.2023 10:50 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Achiziția BMW-urilor de către Poliția Română- verificată de Parchetul European și DNA

Parchetul European și DNA verifică achiziția BMW-urilor de către Poliția Română, contract încheiat cu Automobile Bavaria, conform Europa Liberă.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne, au fost puse la dispoziția Parchetului Uniunii Europene toate documentele cu privire la acest contract.

Până în prezent, nu au fost recepționate autospeciale de tipul menționat de dumneavoastră, contractul dintre instituția noastră și SC Automobile Bavaria fiind în desfășurare, fără a fi înregistrate întârzieri”, a precizat Poliția Română.

De asemenea DNA (Direcția Națională Anticorupție) anchetează achiziția din 2021, la care s-a prezentat un singur ofertant, potrivit sursei citate. Dosarul penal a fost deschis de DNA în toamna lui 2022, după ce s-ar fi autosesizat.

BMW-urile polițiștilor au ajuns în țară! Cum arată primele mașini

Primele autoturisme BMW Seria 3 ale Poliției Române au ajuns în țară, în urmă cu aproximativ o săptămână. Acestea vor înlocui autospecialele Dacia Logan cu care agenții de poliție au circulat ani de zile.

Într-o fotografie publicată de g4media.ro se pot observa primele BMW-uri comandate de IGPR de la Automobile Bavaria.

bmw politie - Achiziția BMW-urilor de către Poliția Română- verificată de Parchetul European și DNA

Foto G4media.ro

Amintim că un sindicat a acuzat Poliția Română că achiziția de mașini BMW s-a făcut în urma unei licitații cu „dedicație”. Însă, oamenii legii au venit cu explicații privind această alegere.

Poliția Română a transmis că a fost aleasă această marcă de mașină datorită gradului de siguranță rutieră prezentat de ea. De asemenea, polițiștii susțin că obiectivul general al proiectului a fost tocmai acesta.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, caracteristicile tehnice variabile, pentru autospecialele ce urmează să fie achiziționate în proiect, sunt menționate ca fiind minime și nu limitative sau exclusive: Cilindree: minim 1.900 cm3; Cutia de viteze: automată; Trepte de viteză: minim 8+1; Putere maximă: minim 130 kW(184 de CP); Cuplu: minim 290 Nm. În cadrul proiectului, se urmărește achiziționarea de autospeciale, precum și a 250 de cinemometre laser de măsurare a vitezei, radar tip pistol, acestea formând împreună un sistem mobil de supraveghere, cu rolul de a urmări si de a opri autovehiculele ce rulează cu viteză excesivă, cu o valoare estimată per bucată de 14.000 de euro, fără TVA”, a transmis instituția.

Ce dotări vor avea noile autospeciale

În luna septembrie a anului trecut, Poliția Română a anunțat că Serviciile Rutiere din cadrul inspectoratelor din România vor fi dotate cu autospeciale BMW 320ix, urmând ca mașinile Logan să fie înlocuite.

Spre deosebire de Loganuri, noile BMW-uri Seria 3 ating 100 de km/h în numai opt secunde.

În acest sens, la nivelul IGPR a avut loc o licitație în vederea contractării, în cadrul proiectului “Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Astfel, Poliția Română va fi dotată cu 600 de autospeciale. BMW România va livra 100 de mașini în cel mult 270 de zile, potrivit caietului de sarcini.

Autoturismele vor avea următoarele dotări și caracteristici:

– categoria M1;
– combustibil BENZINĂ;
– cilindree min. 1900 cm3;
– motor min. 4 cilindrii, min. 130 kW, min. 290 Nm cuplu;
– transmisie 4×4 permanent, cutie automată min. 8+1 trepte;
– 1 set roti cu pneuri de vară și unul cu pneuri de iarnă;
– roată de rezervă + cric + cheie roti;
– volan reglabil pe două direcții cu comenzi montate pe el incluse;
– ABS, ESP, ASR;
– min. 4 airbag-uri;
– proiectoare ceață;
– viteza maximă – min. 210 km/h;
– accelerație de la 0 la 100 km/h – max. 8 secunde;
– 5 locuri;
– culoare alb + inscripționare specifică;
– climatizare min. 1 zona;
– oglinzi retrovizoare cu degivrare și reglare electrică;
– scaun șofer reglabil pe 3 zone;
– geamuri electrice;
– covorașe față/spate cauciuc;
– priză suplimentară portbagaj min. 10A;
– rampă optico-acustică;
– acumulator suplimentar identic cu cel de bază.

O autospecială va costa 163.343,41 lei (aprox. 33.200 euro). Vor fi acordate garanții de minim 6 ani pentru rezistența la coroziune a caroseriei și minim 3 ani pentru echipamentele din dotarea autospecialei și inscripționării, conform Sindicatului Europol.

Foto Adevarul

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Când dragostea e oarbă: Păcălită de un piteștean să facă un credit pentru a lua o casă! Bărbatul a cheltuit toți banii

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: IGPR | Poliția Română

Ultimele articole