Politicienii argeşeni – prinşi personal în scandalul violent al „copiilor furaţi”

de | 16.05.2023 15:25 | Știri, Din ediția tipărită, Județean, Politic

Săptămâna trecută a fost marcată de un scandal uriaş între forţele politice din parlament, scandal mutat şi în stradă. Pe de o parte, au fost reprezentanții AUR care au organizat o adevărată mişcare împotriva unui proiect de lege privind „organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie”, proiect propus de guvern, având ca provenienţă Ministerul Familiei.

Proiectul de lege inițiat de Gabriela Firea are ca scop, conform notei de fundamentare, „crearea unui cadrul legal și norme clare în baza cărora va fi realizată intervenţia autorităţilor administraţiei publice locale în vederea îndeplinirii atribuţiei referitoare la prevenirea separării copilului de familia sa şi la menţinerea copilului în familie”.

George Simion a cerut, într-o postare live pe Facebook, retragerea legii privind Observatorul Naţional al Copiilor, acuzând-o pe ministrul Gabriela Firea că „vinde copiii României”. „Suntem aici pentru a protesta împotriva legilor antinaţionale, pe care actuala coaliţie le introduce. Este pe final, la vot, legea privind copiii României – scoateţi de pe ordinea de zi proiectul de lege nefericit în care 80% din copiii României sunt introduşi într-un catalog – dacă mai vreţi un viitor politic în ţara asta, doamna Firea”, a transmis Simion.

De aici, a început un întreg circ, atât în interiorul parlamentului, cât şi în stradă, unde câteva sute de protestatri AUR s-au adunat şi au militat pentru retragerea proiectului legislativ. Manifestanţilor li s-a adus la cunoştinţă că protestele nu îndeplinesc condiţiile legale, însă aceştia şi-au asumat răspunderea, refuzând să părăsească obiectivul, avea să anunţe Jandarmeria.

Manifestarea a degenerat pe alocuri, mai ales în momentul în care ex-premierul Ludovic Orban, lider Forţa Dreptei, a fost agresat fizic de către unii manifestanţi. „Am fost scuipat, înjurat, îmbrâncit”, anunţa fostul şef al executivului, în vreme ce lideri ai UDMR au sesizat că au fost ameninţaţi cu moartea. Pesediştii s-au ales şi ei cu numeroase „urări de bine”, fiind făcuţi homosexuali, hoţi şi trădători de ţară, iar reprezentanţii USR au intrat în conflict deschis cu cei de la AUR, un episod din interiorul Camerei avându-l ca protagonist chiar pe deputatul argeşean Ionuţ Moşteanu care a încercat fără succes să tempereze agitaţia lui George Simion. În paralel, preşedinta organizaţiei de tineret a AUR a fost acuzată că a vrut să treacă de filtrele de securitate ale parlamentului având asupra sa patru gloanţe, care s-au dovedit a fi cartuşe inactive. Despre cum au trăit liderii politici din Argeş acest moment total atipic unui peisaj legislativ normal, ne-am propus să aflăm şi să prezentăm cititorilor noştri în materialul care urmează:

1. Protest AUR - Politicienii argeşeni – prinşi personal în scandalul violent al „copiilor furaţi”

Președintele AUR Argeș, referitor la incidentele de la București:

Sunt dezamăgit de modul în care este prezentată realitatea!

Reprezentanţi din Organizația Județeană AUR Argeș, condusă de Bogdan Velcescu, au participat la evenimentele de la București, iar preşedintele filialei a povestit pentru săptămânalul „Ancheta” o variantă a situaţiei despre care domnia-sa consideră că a fost total deformată în reflectările media asupra scandalului:

Având în vedere că PL-x 143 și PL-x145 au fost puse abuziv pe ordinea de zi din data de 10 mai 2023, cu şedinţe de comisii online şi cu voturi pe grupurile de WhatsApp, am considerat necesar să mai ieşim o dată în stradă. Mobilizarea a fost destul de redusă, în comparație cu protestul care avusese loc cu câteva zile înainte, în data de 6 mai, când am fost în stradă 20.000 de oameni, din care 341 de argeşeni – membri şi simpatizanți AUR. Concret, am dorit să apelăm la toate instrumentele democratice prin care să împiedicăm aprobarea PLx143 și PLx145, în formele în care au intrat la vot.”, explică Bogdan Velcescu resorturile care au declanşat acţiunea de protest, recunoscând că se aşteptau să fie o atmosferă tensionată pentru că subiectele proiectelor legislative erau, în esenţă, unele extrem de sensibile.

Bogdan Velcescu pentru medalion

Nu ne-am aşteptat însă la atâta înfierare în transmiterea distorsionată a unor fake news-uri ordinare!”, declară, post-eveniment, preşedintele AUR Argeş. „Gloanţele nu sunt gloanţe, ci doar niște plumbi amărâţi culeşi de pe jos, Ludovic Orban nu a mâncat bătaie – aşa cum se victimizează prin presă, iar Csoma Botond nu a fost văzut la faţă! Spre deosebire de deputatul UDMR , Ludovic Orban a făcut tot posibilul să fie remarcat de mulţime şi să provoace cumva reacţii ostile şi, culmea!, Jandarmeria prezentă la poarta parlamentului a participat la această provocare, împingând mulţimea să-i facă loc domnului Orban. Mă întreb şi eu retoric: de ce domnul Orban a fost apostrofat verbal de mulţime la PLECARE şi nu la SOSIRE?! Pentru că la sosire nu l-a băgat nimeni în seamă, însă la plecare jandarmii împingeau pe toată lumea să-i facă loc micului prinţ… Altă întrebare retorică este de ce domnul Orban nu a vrut să intre în parlament pe unde au intrat toți ceilalţi, căci doar fusese anunţat că acea poartă este blocată?!”

Bogdan Velcescu a ţinut să mai menţioneze că, la respectivul protest, au participat mai multe formaţiuni politice, dar şi cetăţeni neafiliaţi, nedorind ca răspunderea modului în care a degenerat pe alocuri protestul să cadă exclusiv asupra colegilor săi de partid.

Toți cei de la AUR au părăsit protestul undeva în jur de ora 11:00,  după ce se hotărâse amânarea votului pentru PL-x143 și PL-x 145, aşa că nu am blocat cu nimic protestul cadrelor didactice care au ajuns la parlament la ora 13:30. Ca o notă personală, sunt dezamăgit de modul în care este prezentată «realitatea» din teren atunci când finanţarea este asigurată din ce pică de la masa puterii. Cu alte cuvinte, trebuie să gândim o metodă prin care presa să îşi recapete independenţa financiară şi obiectivitatea de reflecţie asupra celor întâmplate în viaţa de zi cu zi”, ne-a  mai declarat preşedintele AUR Argeş.

Ionuţ Moşteanu (USR): 

O asemenea situaţie arată un stat slab!ˮ

3. Ionut Mosteanu

Dacă dinspre tabăra AUR este tratat ca fiind rezultatul unor provocări şi false mediatizări ale situaţiei, nu la fel se văd lucrurile şi dinspre USR, formaţiune în numele căreia deputatul argeşean Ionuţ Moşteanu a fost nevoit să confrunte live agitaţia creată în interiorul parlamentului:

Eram la comisie, la ora 9:00,  și ne-am agitat că cei de la PNL şi PSD au băgat un proiect pe repede înainte – Proiectul Corporativ – iar acela a fost unul dintre motivele de scandal. La rândul lor, cei de la AUR erau veniți pentru un alt proiect: prevenirea separării copilului de familie. Deci prevenirea, nu separarea, așa cum s-a vehiculat. Noi, în România, avem 4 din 10 copii abandonați în centrele de plasament. Este un jablon inclus în PNRR și scopul este prevenirea separării de familie. Se creează o bază de date pentru ca statul să știe care sunt copiii în situație de risc de separare de familie și să fie monitorizaţi. A fost extrem de multă dezinformare pe subiect, din partea AUR.”, explică Ionuţ Moşteanu.

Legat de escaladarea evenimentelor din stradă, deputatul USR declară că domnia-sa consideră inacceptabil ca 200-300 de oameni să blocheze accesul la parlament.

Am mai văzut proteste la parlament şi susțin dreptul oamenilor de a protesta, dar în partea cealaltă, spre parcul Izvor. Am criticat miercuri Jandarmeria, pentru că nu se poate să blochezi o instituție cu sute de angajați! O asemenea situaţie arată un stat slab! Dezaprob orice fel de violență, faptul că l-au agresat pe Ludovic Orban și pe liderul deputaților UDMR este regretabil și sper să nu mai văd astfel de lucruri în politică. Politicienii care incintă la violență sunt inconștienți. Un deputat AUR, cel de Baia Mare, a zis că noroc că nu au avut cuțitele la ei. A mai fost și incidentul acela cu cartușele, iar eu am propus, în numele USR, să fie modificat regulamentul astfel încât și deputații și senatorii să treacă prin filtrul de securitate. În lipsa acestuia, oricare dintre parlamentari poate să bage orice în parlament. Avem câțiva parlamentari cu nervii întinși și oricând se poate întâmpla ceva. În perspectiva apropierii campaniei viitoare, este normal să existe dezbateri, controverse, dar nu poate fi tolerată violența!”

Adrian Miuțescu (FD):

„Ludovic Orban va face plângere penală pentru a trage un semnal de alarmă!ˮ

4. Miutescu si Orban

Nici în tabăra omului politic care a ieșit cel mai avariat din toată povestea, adică în Forța Dreptei lui Ludovic Orban, evenimentele nu se văd prea roz.

Deputatul Adrian Miuțescu a relatat pentru Antena 3 Pitești cum s-au întâmplat evenimentele care au marcat scena politică națională săptămâna trecută:

Din decembrie încoace, domnul Orban vine cu metroul și apoi, mai departe, pe jos la parlament. Așa a făcut și în ziua respectivă când nici domnia-sa, nici eu nu am știut de acest miting neautorizat acolo. Este drept că a fost cam forțată introducerea pe ordinea de zi a proiectelor de lege 143, 145, 146, adică a proiectelor care au creat tensiune și așa se face că au mobilizat oamenii aceia acolo. Venind pe jos, cum precizam, domnul Orban nu a fost lăsat să intre pe poarta principală, iar aici e o discuție și vizavi de decizia jandarmilor care, în loc să îl lase să intre și să evite o asemenea situație, l-au întors și l-au îndreptat exact în mijlocul protestatarilor. Acest lucru, evident, a generat acea situație. A fost înjurat, scuipat, lovit cu steagul în cap. Revin: dacă șeful obiectivului de jandarmi ar fi avut înțelepciunea necesară, probabil că ar fi fost evitată situația aceasta. În interesul democrației și pentru a evita situații de genul ăsta în viitor, pentru a pune la punct oamenii care vin cu asemenea gânduri la manifestații, domnul Orban a anunțat că va face plângere penală împotriva celor care l-au agresat. Nu o face, pentru că ar fi fost bătut sau ceva de genul acesta, ci pentru că își propune să tragă un semnal de alarmă asupra unor situații de acest gen. Paradoxal, domnul Orban anunțase că noi vom vota împotriva proiectelor de lege respective.“, a povestit deputatul argeșean.

 

Autor: Carmen Buliga

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole