Prefectul Perianu: „Am aflat de controlul pentru Bulevardul Pardon de la Elena Lasconi!”

de | 18.07.2022 19:00 | Știri, Administrație, Județean, Lifestyle

Un adevărat război al declarațiilor se dă între primarul Câmpulungului, Elena Lasconi, și prefectul de Argeș, Radu Perianu.

Securea războiului a fost ridicată imediat ce Inspectoratul de Stat în Construcții a transmis Prefecturii Argeș să ceară în instanță, pentru multe nereguli, anularea autorizației de construcție care stă la baza lucrărilor de pe Bulevardul Pardon. Lucru pe care Radu Perianu l-a și făcut la o lună și jumătate după ce a primit adresa ISC.

Elena Lasconi s-a făcut foc și pară, a început să țină audiențe în stradă și să scrie pe facebook, aproape zilnic, despre prefect. De cealaltă parte, avocat de profesie, Radu Perianu spune că legea trebuie respectată și că, dacă nu ar fi făcut ce a cerut ISC-ul, risca să fie luat la întrebări de către procurori.

Am stat de vorbă cu Radu Perianu și am încercat să aflăm dacă este sau nu lupul cel rău din „povestea” Elenei Lasconi.

 

Prefectul Radu Perianu: „Din respect pentru cetățeni, nu răspund la jigniri”

 

Domnule prefect, vă oprește lumea pe stradă să vă întrebe de ce ați supărat-o pe doamna Lasconi?

– Înainte de a răspunde la întrebarea dumneavoastră, vă rog să îmi dați voie să vă spun că îmi pare rău de disconfortul locuitorilor din Câmpulung. Suferința lor este generată, în primul rând, de ultimii doi primari, care nu au respectat legea, lucru constatat de instituțiile de control. Îmi pare rău că situația e asta, dar le cer celor vinovați, doamnei Lasconi, că ea este primar acum, să respecte legea dacă iubește Câmpulungul. Scandalul nu ține loc de lege.

Răspunsul la ceea ce ați întrebat este nu. Nu mi s-a întâmplat. Sunt un om deschis și pot comunica cu oricine, doamnă! Mai ales pe acest subiect unde am argumente legale. Legislația românească nu este făcută de mine, dar este obligatoriu ca noi toți să o respectăm. Doamna primar ar trebui să învețe măcar acum să respecte oamenii și legea. Ca orice om din USR, Lasconi crede că, dacă jignește, rezolvă ceva pentru comunitate. Din respect pentru cetățeni, nu răspund la jigniri.

 

Și totuși cum a pornit această situație?

– Aș vrea să vă spun încă de la început că nu fac polemică cu doamna primar. Nu este felul meu, nu vreau să fiu nici mai simpatic, nici mai popular. Dar țin neapărat să pun capul pe pernă liniștit, să știu că am făcut ce trebuie, din poziția pe care o ocup acum. Așa am gândit și în martie, când am primit adresa Inspectoratului de Stat în Construcții prin care această instituție anunța că a făcut un control la Câmpulung și că autorizația de construcție de la care au pornit lucrările pe Bulevard a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale. În consecință, au solicitat să cer în instanță anularea autorizației, lucru pe care l-am și făcut, pentru că mă obligă legea. Decizia nu are nicio legătură cu Elena Lasconi, nu este luată cu intenția de a face vreun rău cuiva, dar consider că, atât timp cât am obligații de acest gen, trebuie să mi le respect.

 

Acum, când vedeți că nu trece săptămână în care să nu fiți „cântatîn postările Elenei Lasconi, vă pare rău?

– Categoric, nu! Eu știu că am procedat legal. Și sunt convins că oamenii care analizează rațional subiectul, care nu se lasă influențați de lucruri scrise pe internet cu rolul doar de a crea emoție din moment ce evită să aducă și argumente solide, înțeleg perfect situația.

 

Vreau să îmi răspundeți sincer: a existat o întâlnire între dvs. și Elena Lasconi? În ultima postare, primarul municipiului Câmpulung spune că v-ați văzut, că i-ați promis că aveți doar intenții bune și că de asta nici nu a contestat procesul-verbal al ISC.

– Da! Am avut chiar mai multe întâlniri cu doamna primar, pe diferite teme, iar la una dintre ele s-a ridicat problema Bulevardului. Dânsa mi-a spus de controlul ISC și că au fost găsite nereguli. Eu nu aveam raportul la acel moment și am spus că, atunci când vor ajunge hârtiile la mine, voi vedea ce este de făcut. Și m-am ținut de cuvânt. Când am văzut ce au găsit și ce cer oamenii de la ISC, am acționat în consecință.

 

Și ați promis că nu mergeți în instanță până nu se termină lucrările? Că, dacă e așa, nu prea v-ați ținut de cuvânt.

– Nu am promis niciodată așa ceva. Cum să îmi dau eu cuvântul pe ceva despre care nu aveam toate informațiile? Elena Lasconi mi-a spus că au venit inspectorii, că sunt  probleme acolo făcute de fostul primar și eu am zis că voi studia situația. Nici vorbă de promisiuni!

 

 „Vinovații sunt la Primărie!”

 

La mijloc, în lupta asta despre cine are dreptate, sunt oamenii din Câmpulung. Este evident că orașul oricum are multe probleme, mă refer la situația economică. Bulevardul închis îi deranjează. Praful, lucrările, care nu știu când se vor termina. Ei de ce trebuie să plătească acest cost?

– Vinovații sunt la Primărie! Fostul primar a comis o greșeală mare. Actualul primar a continuat la fel. A încercat o intrare în legalitate bazată pe avize de la o  altă investiție. Fiecare a făcut administrație după ureche, după cum i-a fost la îndemână și după promisiuni făcute în campania electorală. Ori, nu are de ce să plătească altcineva pentru asta. Nici eu, care aș fi riscat un dosar penal, nici angajații ISC sau cei ai Primăriei Câmpulung. Vreau să fie clar un lucru! Nu voi ceda presiunilor! Doamna primar poate proceda cum consideră dânsa și să scrie despre mine oricât dorește. Dar bine ar fi ca domnia-sa să spună adevărul muscelenilor.

 

A fost stabilit primul termen de judecată. Aveți emoții?

– Nu am. Eu sunt prefect și am făcut atât cât a ținut de competența mea. De aici, hotărăște instanța și sper ca decizia să vină repede pentru ca oamenii din Câmpulung să aibă lucrurile clare și autoritățile locale să știe ce au de făcut. Deși nu era nevoie de instanță pentru asta, că de aia are primăria un birou juridic. Și primar care să întrebe despre legalitate. Nu are nimeni cum să le știe pe toate, aici mă refer strict la edili, dar pot întreba, se pot documenta.

 

Cui revine obligația de a face public celebrul proces-verbal de control

Celebrul, de acum, proces-verbal de control, cel pe care ați somat-o pe Elena Lasconi să îl facă public, de ce nu îl dați dumneavoastră?

 

– Prefectura nu este parte în acest control. Procesul-verbal a fost comunicat Primăriei Câmpulung, primăria a semnat că a luat la cunoștință. În plus, doamna primar este cea care contestă conținutul, adică faptul că acțiunea în instanță mai putea aștepta, nu noi. Către Prefectură doar s-a comunicat și s-a cerut să se meargă la Tribunal. Chiar și avizele vechi despre care vă vorbeam și concluziile ISC au ajuns la Prefectura  cu titlul „spre știință”. Fiecare trebuie să răspundă pentru greșelile lui, așa că Prefectura nu are de ce să dea procesul-verbal. Solicit Primăriei Câmpulung să fie exemplu de transparență!

 

Vreau să ne spuneți dacă mai sunt și alte lucrări publice în pericol să aibă aceeași soartă ca Bulevardul Pardon!

 

– Sunt și nu sunt puține! Colegii din Departamentul Juridic au zeci de astfel de lucrări trimise în instanță. Au venit adrese de la Inspectoratul de stat în Construcții care au constatat nelegalități, la fel ca la Câmpulung și s-a trimis. Repet, de ordinul zecilor, și vă asigur că demersurile Instituției Prefectului vor fi aceleași de fiecare dată când specialiștii vor cere anularea în instanță. Diferența este că, în cazul acestor lucrări, nu a ieșit nimeni să strige pe Facebook ce rău este prefectul. Și vor mai urma, vă asigur că demersurile Instituției Prefectului vor fi în același sens, de respectare a legii.

 

Dacă vă sună, domnule Perianu, vreun coleg de partid să nu contestați ceva? Sau vreun prieten. Aveți și dumneavoastră un cerc de cunoștințe.

 

Cei care au de gând să mă caute pentru astfel de lucruri mai bine să îmi șteargă numărul din agendă.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Câți argeșeni au primit pachetele cu alimente de bază care le erau destinate

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bulevardul Pardon | Câmpulung | Elena Lasconi | Radu Perianu

Ultimele articole