Președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, la discuții cu premierul coreean, Han Duck-soo

de | 10.05.2023 13:48 | Știri, Național, Politic

Președinta interimară a Senatului României, Alina Gorghiu, l-a primit astăzi, 10 mai 2023, pe prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo, aflat în vizită oficială în România, în perioada 9-10 mai. Alina Gorghiu i-a transmis premierului coreean că autoritățile române analizează candidatura Republicii Coreea pentru găzduirea World Expo 2030 la Busan.

În cadrul discuțiilor purtate înaltul demnitar român a subliniat relațiile strânse cu Republica Coreea și a amintit că în cursul anului curent cele două state marchează 15 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic, evidențiind și statutul Republicii Coreea de partener global al NATO. În acest sens, a menționat că există potențial pentru dezvoltarea cooperării în domeniul securității și apărării, având în vedere faptul că România a majorat procentul alocat apărării la 2,5% din PIB. ”Totodată, înaltul oficial român a salutat semnarea memorandumurilor de înțelegere pentru producția de muniție și pentru cooperarea între Portul Constanța și Portul Busan. În context, președinta interimară a Senatului și-a exprimat interesul pentru consolidarea dialogului parlamentar, precum și extinderea și dinamizarea contactelor politice bilaterale, amintind despre vizita în România a președintelui Adunării Naționale a Republicii Coreea, în cursul anului trecut. De asemenea, Alina-Ștefania Gorghiu a afirmat că autoritățile române analizează candidatura Republicii Coreea pentru găzduirea World Expo 2030 la Busan”, se arată în comunicatul transmis.

Cei doi oficiali au arătat importanța cooperării în plan regional și multilateral, în contextul provocărilor geopolitice și economice actuale. Din delegația română au făcut parte și secretarul Senatului, Roberta Anastase, președinta Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc, senatorul și membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coreea, Eugen Pârvulescu, precum și Ambasadorul României la Seul, Cezar Manole Armeanu, și consilierul de stat pentru Politica Externa, Securitate si Afaceri Strategice, Iulian Chifu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Discursul Alinei Gorghiu cu ocazia alegerilor de la organizatia natională a Seniorilor Liberali.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu

Ultimele articole