Primăria Câmpulung: ”În ultima vreme s-a observat o creștere a cazurilor de rujeolă”

de | 11.02.2024 18:27 | Câmpulung Muscel, Administrație

Administrația locală din Câmpulung informează cetățenii că în ultima vreme s-a observat o creștere a cazurilor de rujeolă. În acest sens, recomandarea administrației locale este vaccinarea, mască de protecție, repaus la domiciliu al celor cu patologie respiratorie și eruptivă”.

În ultima vreme s-a observat o creștere a cazurilor de rujeolă (pojarul) în zona Municipiului Câmpulung.

Reamintim locuitorilor din zonă că rujeola este o boală infecțioasă determinată de virusul rujeolic, foarte contagioasă, apărută la persoanele neimunizate anterior prin boală sau vaccinare. Pacienții imunodeprimați, cu deficite nutriționale, femeile gravide au risc de complicații grave ca pneumonia, afecțiuni ale sistemului nervos central, tulburări de coagulare etc. Rujeola contractată în timpul sarcinii la persoane fără imunitate poate determina avort spontan sau naștere prematură”, transmit cei din administrația locală.

Perioada de incubație este între 10-14 zile de la contactul cu o persoană infectată și se transmite prin secreții respiratorii. Contagiozitatea este foarte ridicată, 95% dintre persoanele neimunizate care vin în contact cu un bolnav vor dezvolta boala. Pacienții sunt contagioși cu 4 zile înainte de apariția erupției și încă 5 zile din perioada eruptivă. Clinic, pacienții prezintă inițial febră mare, tuse, coriză, conjunctivită, stare generală alterată, semnul Koplik, urmată de o erupție maculopapuloasă. Aceasta apare inițial la nivelul feței, retroauricular, răspândindu-se ulterior la nivelul toracelui, abdomen și membre. În absența complicațiilor, întreaga simptomatologie se remite în 10 zile.Diagnosticul de laborator include, în principal, determinarea răspunsului serologic față de virus. Anticorpii specifici de tip IgM se detectează la 1-2 zile de la apariția erupției și persistă aproximativ o lună. Anticorpii de tip IgG persistă indefinit. Recomandări: VACCINARE, mască de protecție, repaus la domiciliu al celor cu patologie respiratorie și eruptivă”, mai transmit cei din administrația locală din Câmpulung.

 Foto descriptiv. Sursă foto: unsplash.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan vine la Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Primăria Câmpulung