Prioritate la casele de marcat, casierii și ghișee pentru femeile însărcinate și persoanele cu copii sub 5 ani

de | 20.09.2023 16:03 | Național, Importante, Lifestyle

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care va aduce beneficii semnificative femeilor însărcinate și părinților cu copii mici.

Astfel, femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor putea intra în față la casierii, ghișee și case de marcat, atât în instituțiile publice, cât și în cele private, relatează antena3.ro

Prioritatea la casierii și ghișee le va permite acestor persoane să își îndeplinească sarcinile mai rapid și mai ușor, fără a fi nevoite să aștepte la cozi lungi.

„Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate”, prevede actul normativ adoptat.

Potrivit proiectului, entitățile publice și private sunt obligate să amplaseze la vedere afișe care să informeze clienții despre acordarea de prioritate femeilor însărcinate și persoanelor cu copii mici.

Cine nu respectă prevederile privind acordarea priorităţii pentru femeile gravide şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani va fi sancționat cu amenzi între 200 și 1.000 de lei.

De asemenea, proiectul mai prevede ca în spațiile de parcare din jurul clădirilor unităților comerciale și ale instituțiilor publice să fie amenajate, rezervate și semnalizate locuri de parcare destinate parcării mijloacelor de transport folosite de aceste categorii de persoane, cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri.

În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare se va sancționa cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.

Actul normativ devine lege oficială, după ce a primit 259 de voturi pentru, 2 contra și 7 abțineri. Ultimul pas e ca legea să fie promulgată de șeful statului.

sursă foto retail.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

28 de persoane reținute în cazul drogurilor vândute în dispozitive de vapat și în dulciuri

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole