28 de persoane reținute în cazul drogurilor vândute în dispozitive de vapat și în dulciuri

de | 20.09.2023 15:03 | Național, Eveniment

Marți, 19 septembrie, au avut loc 121 de percheziții domiciliare, care au vizat o grupare din Iași, cu ramificații în toată țara, care ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat și produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) ce conțineau substanțe cu efecte psihoactive.

În urma acestor percheziții, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iaşi au reținut 28 de persoane.

Printre cei reținuți se află și un poliţist din cadrul IPJ Iaşi, un psiholog, dar și un cetățean canadian, acționar majoritar al fabricii situate în județul Iași.

Potrivit anchetatorilor, în urma celor 121 de percheziţii domiciliare făcute marţi, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, au fost ridicate 81.102 Vape-uri, 3.237 de acadele, 1.316 cutii şi pungi cu jeleuri, 169 de cutii şi borcane cu prăjituri, 169 de seminţe de canabis, 3.692 de recipiente diverse mărimi.
De asemenea, au mai fost descoperiţi şi ridicaţi 299.333 de lei, 29.225 de euro şi 9.200 de dolari.
Tot în urma perchezițiilor, au fost ridicate și 65 de telefoane, 23 de laptopuri, cinci kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, două plante de canabis,  aproximativ 40 de tone cânepă industrială, 400 de cutii, grindere, plicuri, borcane cu substanţe vegetale, opt găleţi ce conţin de aproximativ 74,2 litri de substanţă lichidă, 14 găleţi cu vapuri stricate, de aproximativ 149 de kilograme.
Potrivit anchetatorilor, fabrica unde se produceau aceste dispozitive avea sediul la Iași, însă avea ramificații în toată țara, fiind descoperite, la nivel naţional, încă cinci locaţii folosite ca depozite. Din estimări a rezultat faptul că, în această fabrică, s-au investit cinci milioane de euro, dintre care aproximativ 1,2 milioane de euro în aparatură modernă.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat  două societăți comerciale, din județul Iași,  ar fi constituit  un grup  infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Membrii grupului sunt acuzați că au produs și vândut prăjituri, jeleuri, bomboane, precum şi dispozitive de vapat care aveau în compoziție droguri. În cursul investigațiilor s-au descoperit „substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC”.

Produsele ar fi fost vândute atât în mediul online, cât și în cadrul unor magazine din centre comerciale.

sursă foto DIICOT

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Percheziții la Institutul „Marius Nasta” din București! Medici, suspectați că ar fi luat mită

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DIICOT

Ultimele articole