Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ce buget are și când se demarează

de | 31.01.2023 11:42 | După locație, După subiect, Economic, Național, Știri

Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea demara în luna martie, a anunțat, marți, ministrul Mediului Tánczos Barna, la începutul ședinței de Guvern. Totodată, oficialul a explicat că suma alocată programlui este de trei miliarde de lei pentru anul în curs.

”Am făcut demersurile pentru a pregăti bugetul AFM pentru anul 2023. În cadrul acestui buget, din fondurile GES, gaze cu efect de seră, am alocat o sumă de trei miliarde de lei pentru a finanța programul Fotovoltaice, Casa eficientă fotovoltaic, pentru a ajunge la cel puțin 150.000 de beneficiari în 2023. Anul trecut, în decembrie, am finalizat evaluarea dosarelor depuse. Sunt 40.000 de gospodării care deja beneficiază de o asemenea finanțare și de la această cifră de 40.000 putem ajunge în 2023 la 150.000 de beneficiari. Pe de-o parte, folosind acest buget minim de trei miliarde de lei”, a explicat ministrul Tánczos Barna potrivit informării Executivului.

”Va fi nevoie de carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local și, la sfârșitul instalării sistemului fotovoltaic, de certificatul de racordare, calitate de prosumator, practic și cu aceste trei documente, plus dovada că n-are datorie la stat și la bugetul local, poate să beneficieze de această finanțare. Preconizăm că până pe 15 februarie, aprobăm bugetul AFM și în luna martie putem începe programul pentru a sprijini gospodăriile în efortul lor de a deveni independenți din punct de vedere energie electrică”, a mai precizat ministrul explicând că se reduce la minim numărul de documente necesare pentru aplicanți.

”Îmbunătățim și sistemul informatic cu care am lucrat anul trecut”

Oficialul a precizat că va fi îmbunătățit sistemul informatic pentru a prelua din sarcina care era pe umerii AFM, prin sisteme informatice mai performante: ”Îmbunătățim și sistemul informatic cu care am lucrat anul trecut, pentru a prelua din sarcina care era pe umerii AFM, prin sisteme informatice mai performante. Trebuie să menționez că, față de 2020 când AFM a avut un pic peste 72.000 de beneficiari, anul trecut au apelat peste 200.000 de cetățeni la sprijin oferit de AFM, prin diverse programe, începând de la sistemul de fotovoltaice, ”Rabla” clasică, ”Rabla plus la mașini” sau la ”Rabla electrocasnice”, deci AFM a devenit o instituție care oferă sprijin financiar, în această perioadă critică din punct de vedere energetic, la sute de mii de cetățeni, sute de mii de gospodării”.

Foto descriptiv. Sursă foto: digi24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

TVA redus la 5% pentru panourile fotovoltaice. Le vor ieftini?

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Mediului

Ultimele articole