Proiect aprobat de Guvern. Închirierea apartamentelor din clădirile cu risc seismic ridicat, interzisă

de | 01.03.2023 20:31 | Știri, Economic, Național

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, noi reglementări pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Noile reglementări interzic închirierea apartamentelor din clădirile cu risc seismic ridicat (RsI).

Actul normativ prevede o serie de modificări și completări la Legea nr. 212/2022, în vederea accelerării măsurilor instituite de către autorități cu privire la siguranța cetățenilor și a clădirilor cu vulnerabilitate seismică. Proiectul de act normativ urmează să fie înaintat Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Când începe evaluarea vizuală

Potrivit informării transmise de Guvern, reglementările care modifică legea în vigoare privind reducerea riscului seismic al clădirilor prevăd consolidarea acestora cu acordul majorității proprietarilor. ”Aceeași prevedere se aplică și proprietarilor care nu sunt constituiți în asociații de proprietari. Până acum a fost nevoie de acordul unanim al tuturor proprietarilor, fapt care a împiedicat consolidarea unor clădiri”, potrivit sursei citate.

În vederea prioritizării investițiilor de consolidare seismică, noile reglementări vizează și accelerarea activităților de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, pentru a obține o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor. Se instituie termene pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, care vor fi urmate, dacă este cazul, de expertize. Astfel, spitalele, școlile, grădinițele, liceele, creșele și toate clădirile care sunt instituții de învățământ vor fi evaluate vizual urgent. Această procedură trebuie începută până cel târziu la 1 ianuarie 2024 și finalizată până cel târziu pe 1 iunie, anul viitor. Celelalte clădiri publice au aceleași termene. În cazul blocurilor de locuințe, termenul de începere a evaluării rapide este de 1 ianuarie 2025, iar până la 1 iunie 2026 trebuie finalizat.

”Totodată, noile reglementări interzic închirierea apartamentelor din clădirile cu risc seismic ridicat (RsI) până după consolidarea acestora și nu vor putea fi organizate evenimente aglomerate, în unele condiții, în astfel de clădiri: dacă sunt peste 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia revenindu-i un spațiu mai mic de 4 m2”, potrivit sursei citate.

Foto descriptiv. Sursă foto: avocatnet.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) Premierul Ciucă și-a luat robot cu inteligență artificială! Îl cheamă Ion și este noul consilier

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Guvernul României