Proiect. Iată când începe înscrierea copiilor la clasa pregătitoare

de | 09.02.2024 18:26 | Național, Administrație

Ministerul Educației a anunțat că a pus în consultare publică proiectul Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar. Părinții ai căror copii au urmat învățământul preșcolar și care împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Potrivit proiectului, înscrierile la pregătitoare încep pe 11 aprilie.

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Sursă foto: Facebook Ministerul Educatiei

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an școlar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță – în grupa mare.

Calendarul înscrierii pentru învățământul primar în anul școlar 2024-2025

Sursă foto: Facebook Ministerul Educatiei

Prima etapă

Calendarul înscrierii în învăţământul primar (2024-2025) prevede că în perioada 11 aprilie – 14 mai are loc depunerea/transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor. Apoi, în perioada 14-17 mai are loc procesarea cererilor-tip de înscriere şi repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie. Între 20-27 mai este programată procesarea cererilor-tip prin care se solicită înscrierea la altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere. În 28 mai are loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri, şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie.Pe 29 mai urmează afișarea candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

Sursă foto: Facebook Ministerul Educatiei

A doua etapă

A doua etapă de înscriere debutează în 30 mai, când are loc comunicarea procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, după prima etapă de înscriere. Între 31 mai – 7 iunie are loc depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. În perioada 10-14 iunie este progrmată validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor. Între 17-21 iunie are loc procesarea cererilor-tip de înscriere, iar pe data de  21 iunie vor fi afişate listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare. De asemenea, în perioada 2-6 septembrie vor fi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la o unitate de învăţământ.

Foto descriptiv. Sursă foto:  Facebook Cristian Gentea și Facebook Ministerul Educatiei

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Informații utile. Poșta Română îți ia coletul de la ușă!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Educaţiei

Ultimele articole