Proiect. Polița PAD, majorată

de | 17.04.2023 16:30 | Știri, Economic, Național

De curând un proiect ce prevede modificări importante la asigurarea obligatorie a locuinței (polița PAD) a primit votul decisiv în Camera Deputaților. O schimbare importantă ar fi creșterea primei de asigurare la 130 de lei. Totodată, clădirile cu bulină roșie vor putea fi asigurate facultativ, iar asigurarea va putea fi făcută și pe mai mulți ani.

Potrivit prevederilor din proiect prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă se va mări de la 20 de euro, cât e în prezent, la 130 de lei. Pe de altă parte, pentru asigurarea locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic, primele rămân cam la același nivel. Mai exact, ele vor fi 50 de lei, față de 10 euro (aproximativ 50 de lei), cât sunt acum. În ceea ce privește sumele asigurate, acestea vor fi exprimate în lei, nu în euro, ca acum – 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, față de 20.000 de euro.

”Societăţile de asigurare nu pot încheia asigurări facultative pentru acea locuinţă care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD; sunt exceptate în acest caz locuinţele situate în clădiri încadrate în categoria I de risc seismic.”, se mai arată în proiect. Acum asigurarea facultativă se poate încheia numai dacă există deja o asigurare obligatorie, însă clădirile cu risc seismic mare nu pot fi acoperite de polița PAD înainte de a fi consolidate. Referitor la amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor, acestea se vor duce integral la bugetul autorităților locale. Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Apare o nouă meserie în România! A fost recunoscută în mod oficial

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Camera Deputaților

Ultimele articole