anchetaonline.ro

Proiect. Probele orale de la BAC 2023 vor fi echivalate și se anulează evaluarea pentru clasa a VI-a

de | 09.06.2023 17:57 | Știri, Administrație, Național

Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se prevede că probele orale ale Bacalaureatului 2023 să fie echivalate cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a VI-a ar urma să nu se mai ţină. În ceea ce privește concursul de titularizare acesta se va susține prin examen, fără inspecția la clasă.

Astfel, Ministerul Educației a inițiat proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ în anul școlar 2022 – 2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar.

În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele:

  • La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  • În anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.
  • Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecția la clasă.

Cum se face echivalarea

Potrivit metodologiei pentru echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale – examenul național de bacalaureat 2023, ”nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă”.

Totodată, potrivit metodologiei, nivelul unic de competență se acordă conform următoarei grile:

  • calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5.99;
  • calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6.99;
  • calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
  • calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8.5 și 10.

Foto descriptiv. Sursă foto: Mesagerul de Sibiu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Oportunitățile de finanțare din Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Educaţiei