Proiect. Vânzarea băuturilor energizante către minori ar putea fi interzisă!

de | 17.09.2023 16:09 | Național, Lifestyle

O propunere legislativă aflată în dezbatere la Senat prevede ca comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori va fi interzisă, arată cei de la avocatnet.ro. Dacă nu sunt respectate prevederile, magazinele sau restaurantele vor risca inclusiv suspendarea activității timp de o lună.

Proiectul de lege trebuie adoptat la Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Ce amenzi s-ar putea aplica

În propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată, în lista contravențiilor stabilite se mai adauge una: “comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante”. În proiect se stabilește și definiția băuturilor energizante – “băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”. Potrivit sursei citate, vânzarea sau distribuția gratuită a băuturilor energizante către minori ar urma să fie sancționată cu amenzi de până la 500 lei, iar dacă comercializarea către minori are loc în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, amenzile vor fi de la 1.000 lei la 3.000 lei. Dacă interdicția de vânzare a băuturilor energizante către minori este încălcată repetat, se va putea decide suspendarea activității localului public pe o perioadă de până la 30 de zile.

Foto descriptiv. Sursă foto: Bzi

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Piteștean de 46 de ani, arestat la domiciliu după ce a furat cafea, țigări și alcool

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Senatul României

Ultimele articole