Propunere CONAF: Mamele cu 3 copii ar putea să iasă la pensie mai devreme

de | 11.05.2022 16:30 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) anunță că propunerile instituției au intrat pe agenda autorităților. Cele mai importante dintre acestea sunt reprezentate de beneficiile fiscale și pensionările anticipate pe care le-ar putea avea mamele cu trei sau mai mulți copii, dar și cea care se referă la membrii boardurilor firmelor de stat care să fie în proporție de 30 % femei.

Trebuie să modelăm cadrul legislativ care să fie favorabil tuturor categoriilor vulnerabile, iar femeile să fie susținute și promovate, să aibă șanse egale pe piața muncii, să poată deveni lideri dacă merită și să se bucure de protecție socială adecvată”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF, la dezbaterea „Împreună pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați”.

Cristina Chiriac a mărturisit că toate forțele politice din țară s-au reunit pentru a corecta deficiențele. Ea a purtat discuții atât cu ministrul ministru Gabriela Firea la sediul Ministerului Familiei și Egalității de Șanse, dar și cu premierul României, Nicolae Ciucă. Potrivit președintei CONAF, în primă fază, legislația trebuie adaptată la nivel european, iar această schimbare va avea efecte pozitive în economie și societate.

Primul pas este nevoia de a modela cadrul legislativ, astfel încât să introducem recomandarea ca cel puțin o treime dintre membrii consiliilor de administrație la care statul este acționar majoritar să fie femei. Este un model aplicat deja în Germania, dar nu numai. Reprezentarea femeilor în companiile private este mult mai bine aspectată, poate și datorită aplicării principiilor de guvernanță corporativă modernă, care recomandă poziționarea femeilor în funcții de conducere executivă și în boardul companiilor”, a transmis Cristina Chiriac.

Țara noastră are cea mai ridicată pondere de femei absolvente STEM (abreviere pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică) din Europa Centrală și de Est, de 43%. Astfel, este necesară o implicare mai mare a femeilor în luarea deciziilor, direcție asupra căreia se concentrează și Gabriela Firea.

Legislația în privința egalității de șanse între femei și bărbați a evoluat în ultimii ani, dar nu suficient, sau nu cât să ne numim europeni cu adevărat și la acest capitol. În instituțiile statului există foarte puține femei la nivel de conducere, la nivel de decizie, în timp ce în mediul privat s-au făcut progrese. De aceea, vom discuta cu Ministerul de Finanțe modificările legislative propuse privind stabilirea de cote de gen, după modelul implementat deja în alte state europene, prin modificarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice”, a spus Gabriela Firea.

Mamele cu cel puțin 3 copii ar putea să iasă la pensie cu 6 ani mai devreme

Natalitatea ar putea fi susținută prin adăugarea în legislației a măsurilor de susținere financiară a mamelor cu mai mulți copii, dar și prin beneficiile de care ar putea avea parte, inclusiv la pensionare.

Știm că de 20 de ani vorbim de spor natural negativ. În fiecare zi se nasc mai puțini copii. Desigur, sunt explicații multiple, problema este complexă, însă repercursiunile în timp sunt dramatice. Trebuie să corectăm, gradual, în timp, problemele, să stimulăm rata de angajare a femeilor cu mai mulți copii. Însă multe companii nu angajează femei care au mai mult de trei copii, considerând că acestea nu ar putea face față programului, că vor cere concediu medical pentru îngrijirea copilului”, a declarat Cristina Chiriac.

CONAF a propus elaborarea unei legi care să permită un stagiu diferit de cotizare pentru pensionare în privința mamelor cu cel puțin 3 copii. Prin urmare, acestea ar putea beneficia de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. Reglementarea s-ar putea aplica și în cazul mamelor cu copii adoptați.

Mai mult, CONAF propune adăugarea a câte un an în plus începând cu al patrulea copil.

Propunerile CONAF nu au doar efecte asupra încurajării natalității. Într-un scenariu optim descris de compania de consultanță McKinsey, în care femeile ar fi încurajate și sprijinite să intre în câmpul muncii, și ponderea lor în forța de muncă ar urca de la 43% la 52%, până în 2030 economia României ar putea crește anual cu 8,7%, un plus de 27 de miliarde de dolari pe an”, a spus Cristina Chiriac.

 

Principalul motor al acestui potențial de creștere a economiei este intensificarea participării femeilor în forța de muncă, iar soluțiile sunt deja aplicate în Uniunea Europeană: introducerea de beneficii fiscale pentru mame, inclusiv prin reducerea valorii taxelor sau impozitelor plătite de mamele cu mai mult de trei copii”, a adăugat Cristina Chiriac.

Foto Digi 24

Începe vaccinarea cu doza a patra împotriva COVID-19

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CONAF | Europa