PSD va vota pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu

de | 24.11.2023 09:10 | Național, Politic

  • Premierul Ciolacu:„În timp ce noi stăteam în casă, se făceau mari afaceri în România”

Joi seara, premierul României, Marcel Ciolacu a declarat faptul că membrii Partidului Social Democrat vor vota pentru ridicarea imunității a fostului premier Florin Cîțu și al miniștrilor Sănătății din pandemie, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu.

Un lucru pe care îmi aduc aminte că l-am spus când eram în opoziție: în timp ce noi stăteam în casă, se făceau mari afaceri în România. Una dintre afaceri e achiziționarea vaccinurilor. Mai sunt și altele: izolete, măști neconforme. Categoric, colegii mei vor vota pentru ridicarea imunității”, a declarat joi seara Marcel Ciolacu.

Ciolacu - PSD va vota pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu

Reamintim faptul că în cursul zilei de ieri, DNA a cerut ridicarea imunității lui Florin Cîțu, fostul premier dar și a foștilor miniștri ai Sănătății, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu în dosarul vaccinurilor din pandemie.

Prejudiciul estimat se ridică la 1 miliard de euro.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de “opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

 

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume”, au transmis procurorii anticorupție. 

Florin Citu salarii

Florin Cîțu a transmis și el un mesaj pe contul de socializare în care a precizat că are încredere deplină în justiție.

Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, precizez că întreaga mea activitate, indiferent de funcţiile şi demnităţile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credinţe şi al respectării legii, în slujba românilor”,

 

Am deplină încredere în actul de justiţie şi sunt convins că procedurile aflate în desfăşurare vor conduce la aflarea adevărului!”, este mesajul transmis Florin Cîțu prin intermediul paginii de Facebook

Vlad Voiculescu se pare că dă vina pe Cîțu pentru achiziția vaccinurilor în timpul pandemiei.

Acest dosar nu se va termina cu nicio condamnare”,a transmis Vlad Voiculescu, potrivit Antena3 CNN.

 

Foto descriptiv

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

PNDL și PNI AS. Guvernul a aprobat noi măsuri pentru finalizarea obiectivelor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Florin Cîțu

Ultimele articole