Radioterapie la Județean și pavilion multitraumă la Spitalul Militar prin PNRR!

de | 16.01.2023 10:43 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Județean

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut publică lista celor 27 de obiective care vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Argeșul figurând cu două proiecte.

Primul presupune amenajarea Laboratorului de Radioterapie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, investiție estimată la circa 75 milioane lei. Această inițiativă a Consiliului Județean Argeș și a Spitalului de Urgență Pitești este o idee lansată de către fostul președinte al unității administrative, medicul Dan Manu, care a și înaintat proiectul. Când a început demersurile, avea deja echipamentul de radioterapie, alocat de către Ministerul Sănătății și îi mai lipsea doar infrastructura. În 2019, chiar s-a trecut la proiectarea și la execuția lucrărilor, însă totul s-a blocat, fiind invocată  lipsa fondurilor  și absența unui adăpost antiatomic.

dan manu ministrul Rafila - Radioterapie la Județean și pavilion multitraumă la Spitalul Militar prin PNRR!

Fostul președinte CJ Argeș, dr. Dan Manu, alături de ministrul Rafila

La 4 ani distanță, iată că se reușește găsirea unei surse de finanțare pentru acest laborator mult așteptat de către pacienții oncologici, pe același proiect realizat acum 4 ani, la care s-a adăugat adăpostul ALA. Nu putem să nu facem totuși o legătură cu cel care a venit cu această idee, medicul Dan Manu, care este și consilier onorific al ministrului Alexandru Rafila. Dacă nu se blocau lucrările începute în 2019, acum deja mii de argeșeni beneficiau de tratament la ei acasă.

dl vice Nicolaescu 2 - Radioterapie la Județean și pavilion multitraumă la Spitalul Militar prin PNRR!

Este singurul laborator de radioterapie prins în lista de 27 de obiective de pe componenta 12 a PNRR: „Va fi cel mai modern centru de radioterapie din țară, pentru că este singurul prins pe finanțare și va fi cel mai nou. Va fi amplasat lângă secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești, lângă Centrul de Diagnostic, secție de care va fi legat printr-un pavilion. Corpul de clădire va avea 5 nivele, constând în două subsoluri, un demisol și două etaje. Este același proiect din 2019, pe care a trebuit să îl refacem după ce ISU nu ne-a dat aviz deoarece lipsea adăpostul ALA – antiatomic. Mie mi se pare anormal să pui un adăpost care să te protejeze de bombardamente lângă un aparat care emite radiații, dar asta este o aberație a legislației actuale.”, a explicat vicepreședintele CJ Argeș, Marius Nicolaescu.

Spitalul Militar Pitești – printre cele 4 din țară care vor beneficia de investiții

spitalul militar - Radioterapie la Județean și pavilion multitraumă la Spitalul Militar prin PNRR!

Ministrul Alexandru Rafila a menționat și proiectul de finanțare pentru realizarea unui pavilion multitraumă la Spitalul Militar „Dr. Ion Jianu”, Pitești. „Toate aceste 4 pavilioane multitraumă la Spitalele Militare sunt investiții mici comparativ cu celelalte, dar mai ales în contextul actual sunt de interes regional.” , a adăugat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Banii alocați prin PNRR vor fi utilizați pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea cu aparatură modernă a unității spitalicești. Tot la Spitalul Militar Pitești se vor realiza investiții pentru controlul microbiologic al aerului din blocurile operatorii şi din unităţile de terapie intensivă, asigurarea de instalaţii specifice de aer condiţionat, instalaţii de dezinfectare a personalului medical, precum şi echipamente de decontaminare a mediului şi pentru sterilizare.

Dacă proiectul merge conform graficului, lucrările ar putea începe cel mai devreme în toamna lui 2023.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole