Rămășițele Prințului Mircea, al şaselea copil al Reginei Maria şi al Regelui Ferdinand vor fi strămutate la Curtea de Argeş.

de | 13.06.2022 09:06 | Știri, Eveniment, Județean

Rămășițele Prințului Mircea, urmează să fie mutate la sfârșitul acestei luni, de la Bran la Curtea de Argeș! Prințul Mircea a fost al şaselea copil al Reginei Maria şi al Regelui Ferdinand, anunță Gazeta de Sud.

Prințul a murit la numai trei ani, după ce a fost răpus de febră tifoidă. Rămășițele sale au mai fost strămutate de la Mănăstirea Cotroceni, la Castelul Bran, în urmă cu 82 de ani.

Mircea a murit la ora nouă cu mâna lui într-a mea. E Ziua Morţilor! … Ziua tuturor Morţilor! L-am îngropat pe Mircea în vechea biserică de la Cotroceni. Sicriul mic pe care îl învelisem cu o bucată de brocart vechi roşu de aur a fost coborât sub lespezile bisericii. Îngenunchiai alături de deschizătura căscată. În mine parcă murise tot (…) Lumea întreagă era moartă!” – a scris, sfâşiată de durere, Regina Maria în jurnalul său. Totul a avut loc în data de 2 noiembrie 1916. Era în plin război, după nemţii ocupaseră Bucureştiul. La acea perioadă, Regina Maria s-a adăpostit la Palatul Ştirbei, la Buftea. După zile întregi de calvar, prințul Mircea a murit la doar 3 ani.

Supă tragicul eveniment, Regina Maria a plecat pentru doi ani la Iaşi însoţită de ceilalţi copii ai ei. Aceasta avea nevoie de un refugiu după cele întâmplate. Aceasta l-a plâns pe Mircea zi de zi, după scrierile din jurnal, dar a stat la căpătâiul soldaţilor răniţi sau bolnavi de tifos de parcă nu mai avea nimic de pierdut.

La doar doi ani de la moartea Reginei Maria, osemintele micului prinţ au fost strămutate pentru prima dată, de sora lui. Totul după ce mănăstirea de la Cotroceni a fost grav afectată de cutremurul din 1940.

Rămășițele Prinţului Mircea vor fi mutate de către familia regală, la Curtea de Argeş, în data de 25 Iunie. Decizia aceasta a fost luată de către Regele Mihai în timpul vieții, dorința fiind ca acestasă se odihnească pe veci la Curtea de Argeș. Din păcate, la acea vreme, noua Catedrală Regală și Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș nu a fost gata la timp.

Mai multe evenimente, printre care moartea Reginei Ana, a Regelui Mihai şi apoi strămutarea osemintelor Reginei Mama Elena şi cele ale Regelui Carol al II-lea, la Curtea de Argeş, toate urmate de doi ani pandemici, au amânat mutarea osemintelor micului Mircea până anul acesta.

Sursa Foto G4Media.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Reguli noi la examenul auto! Veste mult așteptată de argeșeni

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Regina Maria

Ultimele articole