Reacţie după vizita privată a preşedintei Ungariei în România. Ministerul de Externe: ”Au fost lansate mesaje publice neadecvate”

de | 29.05.2023 12:27 | Știri, Național, Politic

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat ieri că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti. Asta după ce, în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în ţara noastră, ”au fost lansate mesaje publice neadecvate”.

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a vizitat, sâmbătă după-amiază, biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, după ce a participat la marea procesiune de Rusaliile Catolice. ”Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”; a scris președinta Ungariei pe pagina de Facebook, într-una dintre postări. În altă postare, de la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei a scris: ”Rămas bun de la Csíksomlyó, într-una dintre cele mai sfinte sărbători din toată Ungaria. ”O mamă este fericită când familia ei este împreună” s-a spus astăzi în predică. În mod similar, ca șef de stat este întotdeauna înălțător să experimentezi atunci când națiunea este împreună, așa cum am putea experimenta această unitate națională aici la revedere. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe unguri!”

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România

Ca urmare a mesajelor publice transmise de președintele Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios ”pe care o întreprinde zilele acestea în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României.

În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, a transmis duminică MAE în comunicatul publicat pe site-ul oficial.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Novak Katalin.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alegeri în Turcia. Erdogan și-a anunțat victoria!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole