Reacție în cazul crucii dezvelite de rezerviștii SRI: „Nu vom îndepărta monumentul din cimitirul militar!”

de | 21.09.2022 08:26 | După locație, Județean, Lifestyle, Știri

Pe 14 septembrie, când creștin-ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, la cimitirul militar din Pitești a avut loc un eveniment care a stârnit vâlva în plan național. Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în retragere SRI (ACMRR SRI) condusă de către col.(r) Dumitru Șovar a dezvelit o cruce din lemn, pe soclul căreia scria că a fost ridicată cu sprijinul cadrelor în rezervă din SRI și este dedicată ”cadrelor militare care au activat pe frontul nevăzut în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României.”. Aceasta a fost scânteia care a aprins ditamai scandalul, revoltând atât ONG-uri, cât și formațiuni politice, pe considerentul că se aduce un omagiu fostei Securități, care a stat și în spatele atrocităților din Închisoarea Pitești.

inscris cruce sri

sursa foto: Facebook – Cristian Băcanu

Col. (r) Dumitru Șovar, președintele asociației care a avut această inițiativă, ne-a declarat că nu s-a gândit nicio secundă că va ofensa pe cineva prin evenimentul respectiv și că s-a făcut vorbire doar la activitatea din ultimii 30 de ani a SRI, nicidecum la ceea ce s-a întâmplat în comunism.

S-a cerut scoaterea crucii SRI-știlor din cimitir!

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat îndepărtarea monumentului „dedicat eroilor fostei Securități”, după cum au comunicat aceștia.

Dacă prin înscrisurile de pe acest monument nu s-ar fi încercat reabilitarea implicită a Securității, ci doar evocarea privată a unor decedați, IICCMER nu s-ar fi simțit obligat să ia poziție față de acest demers absolut inadmisibil. Așa-zisul «front nevăzut» este o expresie calchiată din limba rusă, folosită de propaganda sovietică. În realitate, reprezintă doar unul dintre modurile de apărare și întărire a statului totalitar și represiv”- a declarat președintele executiv IICCMER, prof. univ. dr. Daniel Șandru, citat de g4media.ro, iar demersul lor este susținut și de un alt ONG, după cum a prezentat aceeași publicație: „Considerăm că acest act constituie o profanare a memoriei adevăraților eroi și, în consecință, ne alăturăm inițiativei IICCMER prin care solicităm delimitarea tuturor instituțiilor statului față de acest act și înlăturarea monumentului”, a transmis președintele Fundației Culturale Memoria – filiala Argeș, prof. Ilie Popa.

„Dă-o dracu՚ de Securitate, că s-a dus și mama ei de Securitate!”

Președintele ACMRR SRI ne-a declarat că s-a înțeles greșit sau că așa s-a dorit să fie propagat evenimentul și că nu va înlătura crucea din lemn, sculptată de meșterul Ion Rodoș, pentru că nu lezează și nu ofensează pe nimeni.

Dumitru Sovar e1663663543132 - Reacție în cazul crucii dezvelite de rezerviștii SRI: „Nu vom îndepărta monumentul din cimitirul militar!”

Este o cruce de comemorare a celor care au lucrat în SRI după 1990. Nu a vorbit nimeni de Securitate sau de eroi. În primul rând că este o minciună sfruntată că a fost amplasată crucea în Cimitirul Eroilor. Nu. Este într-un cimitir militar. Suntem militari, avem și noi demnitate și avem dreptul să ni se recunoască și nouă existența într-un sistem de apărare națională. Nu am vrut să jignim, nu am vrut să deranjăm pe nimeni. Eu cer scuze dacă s-a interpretat greșit acest gest, dar a fost unul sincer și fără vreo intenție jignitoare.”, ne-a declarat Dumitru Șovar.

Întrebat ce părere are de faptul că PNL cere demisia consilierului județean PSD, Nicolae Tudose, prezent la eveniment, acesta a răspuns:

„Dacă a venit un om acolo, care e problema?! SRI este o instituție a statului de drept. Este o instituție democratică! Ce, SRI-ul este dușmanul țării?! Ce s-a întâmplat așa rău? În UE și NATO a intrat și SRI. Eu cer scuze dacă s-a interpretat ceva public altfel decât a trebuit. Cer scuze personal dacă s-a interpretat ceva sau am greșit, dar nu a fost nicio intenție de acest gen.ˮ

Referitor la cererea Institutului Român de Investigare a Crimelor Comunismului, de îndepărtare a monumentului, președintele Asociației SRI-iștilor în rezervă ne-a mărturisit că nici nu se pune problema de așa ceva.

De ce să îndepărtez această cruce dacă nu a adus niciun prejudiciu imaginii foștilor deținuți politici? S-a interpretat cu totul greșit. O tot dăm după 30 de ani cu Securitatea? Dă-o dracu՚ de securitate că s-a dus și mama ei de Securitate. Acum să fim serioși! De 30 de ani, această instituție care se numește SRI nu mai are niciun ofițer din fosta structură. Că am fost eu un an în fosta structură?! Am fost, dar ce rău am făcut?! Nici habar nu aveam. Eu am terminat școala în 1988 și până în 1989 am fost acolo. Noi la eveniment nu am folosit nici cuvântul «eroi», nici imnul eroilor, doar în presă s-a făcut această referire. Deși prim-ministrul Ciucă a zis la bilanțul SIE: «Sunteți adevărați eroi!», noi nu ne-am erijat în eroi, nu am pronunțat cuvântul ăsta. Am ridicat această cruce ca să avem și noi unde să depunem o coroană de flori când este o zi a SRI-ului, că noi nu aveam niciun monument. Avem și noi demnitate. Noi am făcut totul la suprafață, vizibil, am fost la orice activitate, am depus coroane. Ni s-a dat aprobare să construim, totul este legal. Ni s-a pus în cârcă și că l-am luat pe meșterul de la Nucșoara, pe Ion Rodoș, ieșind și de aici speculații că vine din patria Rezistenței. Nici nu m-am gândit vreo clipă la asta! Ni s-a spus să îl luăm pe dumnealui, că el făcuse și crucea din lemn care se află lângă a noastră și am zis să fie ceva frumos din punct de vedere estetic, respectând același design. Nu am avut nicio intenție să jignim, nu am făcut nimic rău. Și încă o dată îmi cer scuze dacă am greșit cu ceva!”, ne-a mai declarat Dumitru Șovar, președintele ACMRR SRI.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: NATO | Pitești | PNL

Ultimele articole