Refugiații ucraineni au schimbat piața închirierilor!

de | 23.08.2022 08:00 | Știri, Județean, Lifestyle

Cei care au locuințe de închiriat preferă acum programul 50/20 destinat cetățenilor ucraineni refugiați în România. Și argeșenii au început să profite de această măsură, iar paginile destinate acestor oameni plecați din calea războiului abundă de oferte de cazare prin acest program, care aduce până la 2.100 lei / persoană, pe lună.

Ce înseamnă programul 50/20

Un român care găzduiește ucraineni beneficiază de decontarea acestui serviciu. 50 lei pe zi pentru cazare și alți 20 lei pentru hrană. Dacă banii de cazare îi rămân gazdei pentru a-și acoperi cheltuielile cu utilitățile, cei 20 de lei, care abia suportă un meniu al zilei, trebuie să ajungă la oaspeții de peste graniță. În plus, aceste sume nici nu sunt impozitate de către ANAF și nici nu este nevoie de prea multă hârțogărie pentru a-i primi.

Singurul inconvenient este acela că sumele sunt decontate în termen de 60 de zile, după cum au mărturisit beneficiarii acestui program. Actele în vederea decontării trebuie depuse la Primăria pe teritoriul căreia se află locuința, în primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni. În cererea de decontare se trec următoarele date: numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele lor, localitățile din care provin și perioada pentru care solicită banii necesari pentru hrană.

Cererea va fi însoțită de:

˃ o declarație pe propria răspundere care să confirme realitatea informațiilor din cerere;

˃ copia actului de identitate al solicitantului și actele care atestă dreptul de folosire a locuinței în care sunt găzduite persoanele.

Decontarea se face pentru luna precedentă, nu pentru cea în curs. Cererea se depune de către o singură persoană pentru aceeași locuință.

Inițial, argeșenii au ajutat voluntar, fără să aștepte vreun ban de la stat și au fost foarte mulți care și-au pus casa la dispoziție pentru a primi familii sau au donat bunuri și hrană. Ulterior, a fost adoptat acest program care a surescitat interesul celor care închiriază de obicei locuințe, simțind oportunitatea oferită de acest sistem de decontare. Banii vin sigur, chiar dacă mai târziu, sumele sunt generoase, iar birocrația este redusă, nemaifiind nevoie de contracte de închiriere și plata impozitelor pe venit.

 Se doresc familii cu câți mai mulți membri

închiriere apartament

Pe paginile din site-urile de socializare care se adresează ucrainenilor au apărut din ce în ce mai multe oferte de cazare. Cei interesați să facă profit din asta specifică că își doresc o familie cu cât mai mulți membri, deoarece atunci când se face calcului nu contează vârsta chiriașilor, doar numărul lor. Poate fi vorba și despre bebeluși, tot câte 70 lei de persoană, masă și cazare, primește gazda. Dacă optează și pentru oferirea hranei, atunci cei 20 lei/persoană trebuie să îi asigure din buzunar până la momentul la care îi decontează statul, de aceea mulți proprietari de locuință optează doar pentru decontarea cazării.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANAF

Ultimele articole