”Relația dintre administrație, cetățeni și mediul de afaceri trebuie reconstruită și eficientizată”

de | 08.10.2023 17:16 | Național, Administrație

Prin Codul de procedură administrativă se vor promova transformarea digitală și reducerea birocrației, se arată în informarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, după ce Guvernul a aprobat tezele prealabile ale acestui document. Referitor la acesta, ministrul Dezvoltării Adrian Veştea a explicat că relaţia dintre administraţie, cetăţeni şi mediul de afaceri trebuie reconstruită şi eficientizată.

Guvernul României a aprobat, în ultima ședință, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, tezele prealabile ale Codului de procedură administrativă care vizează crearea unui cadru comun de reglementare pentru procedura administrativă, de la inițiere și până la finalizare, regimul juridic aplicabil operațiunilor, actelor și contractelor administrative, transparența decizională, simplificarea și digitalizarea procedurilor administrative.

”Codul de procedură administrativă urmărește reconstruirea relației dintre administrație și cetățeni, respectiv mediul de afaceri, transformând procedura administrativă într-un demers mai eficient, transparent și mai prietenos cu cetățeanul și mediul de afaceri, asigurând claritatea și eficiența autorităților și instituțiilor publice”, a precizat ministrul dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea, potrivit sursei citate.

Astfel, procedurile administrative vor fi mai previzibile și se vor stabili reguli-cadru aplicabile pentru orice procedură administrativă din administrația publică. Pentru prima dată, operațiunile (avize, acorduri etc.), actele (HG, ordine, dispoziții, hotărâri, autorizații etc.) și contractele administrative (contracte de concesiune/închiriere bunuri publice etc.) vor fi reglementate și detaliate. ”Nu în ultimul rând, se vor promova transformarea digitală și reducerea birocrației, precum și a costurilor administrative din sarcina cetățenilor și a mediului de afaceri. Procedurile de control în administrația publică vor pune accent pe componenta de prevenire, și nu pe cea de sancționare, iar cetățenii și mediul de afaceri vor beneficia de o procedură clară, coerentă și eficientă de dialog sau mediere cu autoritatea publică”, se arată în comunicatul publicat de Ministerul Dezvoltării.

Foto descriptiv. Sursă foto: economica.net.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) ACUM! Trei incendii de vegetație uscată în Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Dezvoltării