Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş, la altitudini de peste 1800 de metri

de | 26.12.2023 18:27 | Lifestyle, Județean

Este risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraș, Parâng și Țarcu, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Potrivit Salvamont Sibiu, pentru perioada 25-27 Decembrie, ANM a emis o avertizare de avalanșă de grad 4 din 5 la altitudini de peste 1800 m.

La peste 1800 metri s-a depus prin acumulare în ultimele zile un strat consistent de zăpadă, ce depășește 30-35 cm în majoritatea masivelor și local 40-50 cm în Carpații Occidentali și în vestul celor Meridionali.

În urma ninsorilor abundente din ultima perioadă și a viscolului s-au format numeroase plăci de zăpadă și troiene care pe alocuri depășesc chiar și doi metri înălțime, iar temperaturile în creștere pozitive ziua și a precipitațiilor mixte favorizează declanșarea avalanșelor.

La peste 1800 m, în partea superioară a stratului de zăpadă întâlnim zăpadă recentă de grosimi considerabile, ce depășește 30-35 cm în majoritatea masivelor și local 40-50 cm în Carpații Occidentali și în vestul celor Meridionali. Cantitățile de precipitații înregistrate la stațiile meteorologice au fost însemnate, depășind 50 l/mp în două zile. Zăpada proaspătă este depusă peste zăpada mai veche, compactată și înghețată, în zonele adăpostite și pe văi se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene ce depășesc pe alocuri 1-2 metri. Vântul intens a favorizat transportul zăpezii și formarea de multiple plăci de vânt, de grosimi variabile, cu coeziune redusă față de straturile inferioare și ușor friabile.

Temperaturile în creștere, pozitive ziua, mai ales din 26 decembrie, și precipitațiile mixte, vor favoriza topirea zăpezii nou-depuse, umezirea și îngreunarea ei, favorizând declanșarea avalanșelor spontane de topire pe pantele suficient de înclinate, riscul declanșării fiind amplificat la suprasarcini”, transmite ANM

Și la altitudini mai mici de 1.800 de metri există risc însemnat de avalanșe de gradul 3 în mai toate masivele muntoase din țară.

Conform Salvamont Sibiu, riscul de avalanșă se va menține până miercuri, 27 decembrie.

foto descriptiv gds.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Salvamont România: 17 persoane salvate în ultimele 24 de ore!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Salvamont România

Ultimele articole