Fostul secretar de stat – unul dintre băieții deștepți ai pandemiei
În vreme ce mii de români mureau pe paturile de spital din cauza virusului COVID, iar alte câteva milioane sufereau din cauza restricţiilor impuse, unii politicieni au considerat pandemia o oportunitate de a face profituri frumoase. Ca atare, nu puţine au fost cazurile când lideri politici cu ştaif şi cu conexiuni puternice la nivel guvernamental au derulat afaceri cu măşti, combinezoane, teste COVID sau alte materiale sanitare atât de căutate în perioada pandemiei.
Fostul secretar de stat şi fost preşedinte al Consiliului de administraţie al Nuclearelectrica, Robert Tudorache, în prezent doar simplu consilier local la Piteşti, a profitat şi el de contextul pandemic şi, încă din primele zile ale lunii martie 2020, când abia apăruse virusul în România, a vândut statului la preţuri piperate, prin intermediul firmei unui amic, teste pentru depistarea noului coronavirus.
În octombrie 2020, pe rolul Judecătoriei Iaşi a fost deschis un proces, în care un om de afaceri din localitate, Florin Bălan, îl chema în judecată pe patronul unei societăţi din Mureş, Alexandru Moisa. Litigiul a pornit de la împărţirea profiturilor dintr-o afacere cu teste COVID, pe care aceştia le-au vândut în 2020 companiei Unifarm. În businessul cu pricina apare însă şi un al treilea asociat, nimeni altul decât piteşteanul Robert Tudorache, la vremea respectivă încă preşedintele CA al Nuclearelectrica.
„Noi doi și numitul Robert Tudorache am identificat oportunitatea desfășurării unor activități comerciale care să ne aducă profit”
După cum reiese din documentele şi mărturiile depuse la dosar, în 2020 firmele controlate de către cei trei s-au asociat pentru a cumpăra de la o firmă din străinătate teste COVID, pe care ulterior să le vândă statului la un preţ cu mult mai mare. Într-o întâmpinare formulată de către Alexandru Moisa prin care cerea strămutarea procesului la Târgu Mureş, acesta declara:
„Eu sunt asociat unic și administrator al SC A&A Farma Distribution SRL, ce are ca domeniu de activitate vânzarea produselor și a dispozitivelor medicale, fiind parte în multiple contracte de achiziții publice de astfel de bunuri.
Noi ne-am întâlnit cu ocazia desfășurării activităților profesionale. În contextul pandemiei de COVID-19 și al nevoilor de dispozitive medicale, noi doi și numitul Robert Tudorache am identificat oportunitatea desfășurării unor activități comerciale care să ne aducă profit, prin intermediul societăților pe care le controlăm. SC A&A Farma Distribution SRL avea încheiat contractul de vânzare-cumpărare din 11 martie 2020 cu Compania Națională Unifarm SA, entitate desemnată la nivel național pentru achiziția de produse și dispozitive medicale necesare în contextul pandemic, inclusiv teste pentru detectarea COVID-19”, a precizat Alexandru Moisa.
Au vândut statului teste cu preţuri de 5 ori mai mari decât costurile de achiziţie
Potrivit omului de afaceri, cei trei parteneri de business ar fi căzut de acord ca fiecare să contribuie cu o anumită sumă de bani pentru a putea fi cumpărate produsele, profitul obţinut urmând să fie împărţit echitabil după ce A&A Farma Distribution SRL le vindea către Unifarm. În declaraţia dată la instanţă, omul de afaceri mureşean explică şi de ce firma sa, A&A Farma Distribution, a fost aleasă din cele trei să deruleze activităţile de achiziţie şi vânzare: era singura dintre ele care avea autorizate coduri care să permită importul și distribuirea de dispozitive medicale.
A fost identificat furnizorul Alcooltest Marketing Italy SRL, care, pe 10 martie 2020, a emis factura proformă pentru 10.000 de teste pentru detectarea COVID-19, la prețul total de 43.810 euro (inclusiv transport). În vederea suportării echitabile a costurilor, suma a fost repartizată celor implicați, iar reclamantul a virat, conform înțelegerii, suma de 84.805 lei. Această sumă de bani a fost virată în contul SC A&A Farma Distribution SRL, apoi s-a făcut plata de 43.810 euro în contul furnizorului italian.” – povesteşte omul de afaceri Alexandru Moisa.
Cu alte cuvinte, nici nu fusese încă declarată starea de urgenţă în România şi Robert Tudorache împreună cu partenerii săi făceau deja afaceri cu teste COVID-19!
Potrivit declaraţiei patronului A&A Farma Distribution SRL, cele 10.000 de teste achiziționate au fost vândute Companiei Naționale Unifarm SA, care le-a şi plătit pe 31 martie 2020.
Pentru justificarea distribuirii sumelor reprezentând profit, s-a optat pentru încheierea contractului de colaborare dintre SC A&A Farma Distribution SRL, în calitate de beneficiar, RKT Lease & Development SRL (firmă controlată de Robert Tudorache) și SC Best Team SRL (firmă controlată de reclamant), în baza căruia s-au virat sumele cuvenite fiecărei părți, ca urmare a valorificării testelor.”, a mai susținut Alexandru Moisa.
Într-adevăr, RKT Lease & Development SRL, firma la care face referire Moisa, aparţine lui Robert Tudorache, în calitate de asociat unic, fapt confirmat chiar de către acesta, în declaraţiile sale de interese, actualizate prin ultimul astfel de document chiar zilele trecute.
Din mărturia omului de afaceri mureşean, reiese că, la o investiţie de 84.805 lei, cât a reprezentat partea de contribuţie a partenerului Florin Bălan, acesta a primit în schimb 440.445 lei, adică de cinci ori mai mult. De altfel, acesta a fost singurul business al firmei Best Team SRL în 2020, aceeaşi sumă de 440.445 lei figurând ca cifră de afaceri pe tot anul. De cealaltă parte, firma argeşeanului Robert Tudorache, al cărei obiect de activitate îl reprezintă serviciile de consultanţă, a raportat în acelaşi an o cifră de afaceri record pentru micuţa societate, de 564.677 lei, mare parte din această suma provenind – după cum însuşi avea să declare pentru „Ancheta” – din afacerea cu teste.
Robert Tudorache: „Ne-am întâlnit la o masă în Bucureşti şi am zis: «Da, mă, vrem şi noi să câştigăm nişte bani»”
Contactat de către redactorii „Ancheta” pentru un punct de vedere, consilierul local Robert Tudorache a admis că a investit în afacerea respectivă, dar nu se consideră nici pe departe un oportunist al pandemiei, cu atât mai mult, cu cât a fost singurul business de acest gen derulat de firma sa:
Nu am şi nu am avut niciodată o relaţie contractuală cu Unifarm. Nu am făcut decât o intermediere pentru A&A Farma Distribution. Chiar dacă la momentul respectiv eram preşedinte al Consiliului de administraţie al Nuclearelectrica, nu am săvârşit absolut nicio incompatibilitate. Eu sunt şi avocat şi a fost pur şi simplu o relaţie contractuală cu A&A Farma Distribution, firmă care are sute de contracte de acest gen. Pentru asta am plătit impozite şi o să am şi dividende.
Eu am avut relaţii contractuale cu omul ăsta, Alex, care mi-a zis: „Eu am businessul ăsta, vreau să cumpăr, dar nu mă risc”. El cu asta se ocupa. Noi ceilalţi doi nu am făcut altceva decât să venim cu bani. Ne-am întâlnit la o masă în Bucureşti, eram oarecum amici…, şi am zis: «Da, mă, vrem şi noi să câştigăm nişte bani», «Hai să facem asta! Vă băgaţi?», «Ne băgăm!»… Şi am pus trei inşi banii împreună. A fost un risc, că puteam să nici nu vindem testele, ci să rămânem cu ele. Şi, apropo, ia uitaţi-vă, că nu avem altceva, decât atât…
Nici vorbă de oportunism, de incompatibilitate… Cel puţin în ceea ce mă priveşte, activitatea mea poate fi verificată! După ce ceilalţi doi au ajuns să se certe, eu m-am retras”, ne-a declarat Robert Tudorache.
Consilierul local Robert Tudorache – mai bogat cu trei case, un apartament și un teren!
Politicienii sunt extrem de predispuși la bogăție, aflându-se în acest pericol pe parcursul întregii lor vieți. Oameni pozitivi, aceștia și atrag de la univers tot ce este mai bun: moșteniri generoase, mătuși Tamara sau donații fabuloase. Consilierul local PSD Robert Tudorache nu face excepţie: în pandemie, conform declaraţiei de avere actualizate, în paralel cu afacerile cu teste COVID, el achiziționa case și terenuri. În numai doi ani, în perioada 2020-2022, s-a îmbogățit cu nu mai puțin de trei case, un apartament și un teren intravilan.
Primele două case le-a primit donație, în 2020, iar în 2022 se mai alegea cu una. Toate trei, în Pitești, dorind să demonstreze, probabil, că e un băiat foarte de… casă. Dar nu e doar de casă, ci și de apartament, pentru că în 2022 Tudorache cumpără unul în Voluntari, ca să fie, că niciodată nu știi ce vremuri vin și e bine să ai casele tale. Tot în 2022, își vinde o altă casă pe care o avea dinainte, de sămânță, cu suma de 100.400 de euro.
Și la capitolul terenuri a avut baftă în pandemie. În 2020, i se dona (cum altfel!) un teren de 1500 mp în Pitești. Ca să aibă cu ce plăti facturile la întreținere și la bătrânețe la toate cele patru locuințe, Tudorache contribuie generos la vreo trei piloni și fonduri de pensii. De asemenea, deține acțiuni în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei vechi la 9 societăți și fonduri de investiții. Veniturile lunare de aproximativ 230 de milioane obţinute, în principal de la Nuclearelectrica, îi sunt suficiente să întrețină toată avuția imobiliară care îi aparține lui și numai lui, căci nu a apărut, deocamdată, acea femeie cu care să facă jumi-juma munculița și donațiile sale.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
1 miliard lei vechi pentru Sorin Apostoliceanu – leafa de la RATEN!