Un român care plănuia un atac terorist a fost arestat

de | 18.11.2023 12:19 | Național, Eveniment

Un bărbat din Brașov, acuzat de terorism, a fost arestat pentru 30 de zile. Procurorii de la investigarea criminalității organizate îl acuză de radicalizare și că fi deținut și distribuit online materiale despre confecționarea de dispozitive explozive artizanale.

Pe lângă aceste acuzații, este acuzat și de promovarea propagandei pentru a instiga la acte teroriste și de accesarea repetată a materialelor teroriste pentru a-și însuși ideologia teroristă în cadrul procesului său de radicalizare.

Potrivit DIICOT, pe parcursul anului 2023, suspectul a utilizat platforme de socializare pentru a-și exprima susținerea față de organizații teroriste din Orientul Mijlociu și pentru a instiga la acte teroriste. Folosind tehnologia modernă, el a accesat și a distribuit materiale de propagandă teroristă, demonstrând un angajament profund față de ideologia teroristă.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în cursul anului 2023, inculpatul și-a creat un cont pe o platformă de socializare prin intermediul căruia, în mod repetat, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale a adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu și unor lideri ai acestora, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, folosind sisteme informatice, a accesat în mod repetat, de pe același cont, materiale de propagandă teroristă şi a deţinut, fără drept, astfel de materiale în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care îl parcurge.
Totodată, inculpatul a accesat şi distribuit în mediul online, pe aceeaşi reţea socială, un material conținând instrucţiuni cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme, substanţe nocive sau periculoase ori cu privire la tehnici sau metode specifice de săvârşire sau sprijinire a săvârşirii unor acte de terorism.”, transmit procurorii DIICOT

Pe 15 noiembrie 2023, a avut loc o percheziție domiciliară la locuința suspectului, unde s-au găsit sisteme informatice folosite în activitățile sale infracționale. Reținut pentru 24 de ore, el a fost ulterior plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București.

sursă foto DIICOT

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Accident cu pieton în Mioveni! Minoră acroșată de mașină

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Brasov

Ultimele articole