România susține fondurile NATO cu 1,4 milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei, Moldovei, Georgiei și Iordaniei

de | 15.10.2022 15:08 | Știri, Economic, Național, Politic

România va acorda, voluntar, contribuții în valoare de 1.4 milioane de dolari fondurilor NATO. Fondurile au rolul întăririi rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Regatului Hașemit al Iordaniei, conform anunțului făcut de Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, i-a informat pe Secretarul general NATO și omologii săi din statele menționate, prin scrisori, anunțând decizia luată prin Hotărârea de Guvern 1175, care suține redirecționarea anumitor fonduri alocate anterior pentru programul NATO de sprijin pentru armata națională afgană, conform Digi24.

Astfel, România va contribui la consolidarea rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse, prin acordarea a până la 400.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund), ale Republicii Moldova, prin contribuția de până la 600.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund), precum și ale Georgiei, prin finanțarea cu până la 300.000 dolari a Fondului voluntar de consolidare a capacității de apărare a Georgiei (Georgia – Defense Capacity Building Trust Fund), țări dintre cele mai afectate de efectele invaziei ruse în Ucraina. Contribuția voluntară la Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Regatului Hașemit al Iordaniei (Jordan – Defense Capacity Building Trust Fund) va fi de până la 100.000 dolari”, conform sursei citate.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că această decizie a avut la bază priorităților de politică externă și de securitate ale României și contribuie la creșterea profilului țării noastre în cadrul NATO, dar și la îndeplinirea scopurilor de consolidare a securității și stabilității în proximitatea Flancului Estic, mai ales în regiunea Mării Negre.

Totodată, acest demers reconfirmă rolul activ al României de promotor al politicii de parteneriate a NATO, prin sprijinirea partenerilor din Vecinătatea Estică, dar și de întărire a legăturilor Alianței cu Vecinătatea Sudică. De asemenea, această măsură este în concordanță cu asumarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2023, a rolului de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) în Georgia și, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens (https://www.mae.ro/node/59297)”, mai scrie sursa citată.

 

Foto descriptiv.

Sursa Special Arad

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Salvamont a salvat un ucrainean rătăcit în Făgăraş, după o misiune de peste 10 ore!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: