Să înțelegem toți! Ce este SCHIZOFRENIA – boala criminalului de la Bascov!

de | 11.08.2022 20:30 | După locație, După subiect, Eveniment, Importante, Județean, Știri

Să înțelegem toți! Ce este schizofrenia – boala criminalului de la Bascov!

Crima comisă în localitatea Bascov, la începutul acestei săptămâni, a șocat întreaga țară, iar făptașul va rămâne, probabil, în istoria celor mai cruzi criminali din România.

Viorel Letcan, în vârstă de 48 de ani, și-a ucis aproape întreaga familie: părinții, fratele, sora și nepoțica, în vârstă de numai 6 ani. Singurul care a scăpat de nebunia bărbatului, cunoscut cu probleme psihice încă din anul 2006, a fost cumnatul acestuia, care în dimineața zilei fatidice a plecat la serviciu, la Spitalul Militar din Pitești. El a fost cel care a făcut macabra descoperire.

Criminalul figura în evidențele medicale ca având un handicap psihic accentuat – schizofrenie – și se afla în grija familiei de ani de zile. Vecinii spun că era un om liniștit, retras, care nu a deranjat vreodată pe cineva. De asemenea, apropiații familiei au mărturisit că nu știu să fi existat neînțelegeri sau episoade violente între el și membri familiei.

Dincolo de impactul puternic din punct de vedere emoțional, cazul crimei de la Bascov a lansat o întrebare pe buzele tuturor: ce motiv a avut criminalul să își ucidă întreaga familie?

macel bascov crima - Să înțelegem toți! Ce este SCHIZOFRENIA - boala criminalului de la Bascov!

Motivul crimei nu este cunoscut, momentan, urmând ca bărbatul să fie supus unei expertize psihiatrice și să se stabilească dacă a avut discernământ atunci când a comis faptele.

Cert este că Viorel Letcan și-a premeditat crima. Mai mult, anchetatorii au găsit un jurnal în care ucigașul din Bascov notase cum vrea să îi omoare pe membri familiei.

Cazuri celebre ale schizofrenicilor criminali

Crimele comise de Viorel Letcan nu sunt singurele tragedii produse din cauza schizofreniei. În anul 2005, o profesoară din județul Neamț și-a ucis fostul învățător, un bărbat de 70 de ani, cu șapte lovituri de cuțit. În urma expertizei, a reieșit că respectiva nu avea discernământ și că suferă de schizofrenie paranoidă. A fost internată la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri. În 2009, instanța a decis să îi înlocuiască măsura internării cu obligarea administrării unui tratament medicamentos. Surprinzător, în 2011, profesoara a fost internată, din nou, chiar la insistențele ei.

O altă crimă care a șocat România, a fost săvârșită în anul 2008 de Florin Aştefănoaiei, un bărbat de 39 de ani, din Iași. Acesta și-a decapitat mama și i-a lăsat capul pe pervaz. Omul a spus că auzea voci la momentul producerii crimei și că cel care l-a pus să comită atrocitatea a fost Diavolul. Bărbatul era diagnosticat cu schizofrenie încă din anul 2002, iar ancheta a stabilit că nici el nu a avut discernământ.

În anul 2009, un fost boxer, Alexandru Gavril, și-a ucis fetița de 3 ani, motivând că l-ar fi văzut pe Satana.

Tot în Iași s-a petrecut o dublă crimă, înfăptuită de un adolescent de 17 ani. Băiatul, considerat genial de către profesori, care îl trimiteau la olimpiade, și-a ucis mama și bunica într-un acces de furie. El a spus că s-a certat cu mama lui, pentru că nu dorea să îi dea bani de un suc.

Băiatul fusese diagnosticat cu schizofrenie la vârsta de 14 ani, însă părea că se integrase în societate, iar medicul i-a permis să meargă la școală cu condiția să își ia medicamentele. Cu câteva zile înainte de comiterea crimei, se pare că băiatul nu ar fi făcut acest lucru.

Această ipoteză se ia în calcul și în cazul criminalului de la Bascov, care deși diagnosticat cu această bolă, părea că se integrase în comunitate datorită tratamentului medicamentos. Nu se știe însă, dacă în ultimele zile, acesta respectase indicațiile specialiștilor privind tratamentul.

Viorel Letcan a avut sau nu discernământ?

Au existat și există, încă, numeroase incertitudini referitoare la modul în care a fost comisă această crimă oribilă. Primele semne de întrebare au apărut imediat după aflarea evenimentului șocant, când autoritățile, jurnaliștii și opinia publică încercau să înțeleagă cum a reușit un singur om să omoare cinci persoane, mai ales că totul s-a petrecut într-un interval de timp relativ scurt. Ulterior, aveam să aflăm, cu toții, că bărbatul i-a pândit și i-a omorât, rând pe rând. Mai mult, conform mai multor surse, acesta ar fi avut asupra lui spray-uri paralizante, pe care este posibil să le fi folosit în încercarea de a le știrbi puterea de reacție.

criminal bascov - Să înțelegem toți! Ce este SCHIZOFRENIA - boala criminalului de la Bascov!

Pe lângă spray-uri, oamenii legii au descoperit un ciocan, pietre și obiecte tăietor-înțepătoare cu care Viorel. L. și-a ucis victimele.

Viorel Letcan va fi supus unei expertize psihiatrice pentru a se stabili daca a avut discernământ în momentul săvârșirii faptelor. Observăm, însă, o diferență majoră între modalitatea în care s-a produs crima de la Bascov și alte crime înfăptuite de schizofrenici. Spre deosebire de cei menționați mai sus, Viorel Letcan și-a planificat crimele cu mult timp înainte, fiind găsit un jurnal în care scrisese cum își va ucide rudele.

Ce este schizofrenia – afecțiunea mintală de care suferea criminalul

Schizofrenia este o tulburare biochimică complexă a creierului, catalogată de specialiști drept un „mister” sau un puzzle cu piese lipsă, potrivit SpitalulVoila.ro.

Un schizofrenic poate întâmpina dificultăți în a înțelege ceea ce este real și ce nu, iar de foarte multe ori, boala afectează viața socială, precum și dezvoltarea personală ori profesională a individului. Se întâmplă ca la debutul bolii, cei afectați să aibă dificultăți de gândire, concentrare, comunicare ori de îndeplinire a unor activități normale, sau pot apărea modificări ale dispoziției, precum și lipsa motivației în viața de zi cu zi, arată sursa citată.

Cele mai grave forme ale acestei afecțiuni sunt reprezentate de psihoze, acele episoade în care bolnavii au halucinații ori au idei delirante (cazuri în care oamenii cred că au superputeri).

Unele persoane pot avea un singur episod psihotic în decursul vieții, în timp ce altele pot avea mai multe, iar între acestea să existe perioade de normalitate. Rămâne de văzut dacă Viorel L. a trecut printr-un episod psihotic la momentul producerii atrocității. Din spusele vecinilor și rudelor, putem presupune că bărbatul a experimentat un astfel de episod fără avertisment, având în vedere că de-a lungul anilor nu ar fi dat semne că boala lui ar fi avansat până în apogeul ei.

Această afecțiune, despre care se știe că nu este vindecabilă, poate afecta pe oricine. Primele semne apar în adolescență, mai ales la bărbați, așa cum a fost și în cazul criminalului de la Bascov, iar la femei își pot face apariția mai târziu.

Cauzele apariției schizofreniei nu sunt clare, mai ales că oamenii sunt afectați în mod diferit. Evoluția bolii poate fi influențată de gene, de întâmplări din viața unei persoane, dar și de felul în care se dezvoltă creierul, potrivit specialiștilor în psihiatrie. De asemenea, abuzul de alcool și droguri ar avea o mare contribuție în dezvoltarea bolii.

Care sunt simptomele schizofreniei

Simptomele schizofreniei sunt de două feluri: pozitive și negative.

Simptomele pozitive sunt cele care ies din sfera unui comportament normal, iar în această categorie sunt incluse halucinațiile tactile, auditive, vizuale, olfactive și gustative, gândirea și exprimarea dezorganizată sau delirul. Pentru aceste simptome, doctorii recomandă tratament medicamentos.

Deoarece aceste simptome sunt atât de ușor de recunoscut, chiar și pentru cineva fără experiență, ele reprezintă o mare parte din viziunea generală a oamenilor care nu știu foarte multe lucruri despre schizofrenie”, se arată pe pagina SpitalulVoila.ro.

Există însă și categoria simptomelor negative în schizofrenie, care sunt mult mai greu de depistat, iar bolnavii care experimentează aceste simptome nu sunt ușor de identificat de către cei din jur.

Acestea sunt următoarele: tocirea afectiva (incapacitatea de a exprima emotie), alogia (saracirea continutului gandirii), avolitia (scaderea motivatiei), anhedonia (incapacitatea de a simti placerea), retragere sociala si catatonia, care este un grup de patru simptome cognitive si motorii”, arată sursa citată.

Spre deosebire de simptomele pozitive, cele negative sunt mai greu de tratat și totodată afectează mai mult calitatea vieții bolnavului.

Cum pot fi ajutați bolnavii de schizofrenie

Pe lângă tratamentul medicamentos, care poate reduce sau elimina complet anumite simptome, precum cele din categoria celor pozitive, se recomandă consiliere specializată. În acest fel, cei diagnosticați cu schizofrenie pot observa o modificare a dispoziției, o îmbunătățire a relațiilor cu cei din jur și implicit pot găsi o portiță în rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

Mediul înconjurător și susținerea din partea familiei și apropiaților joacă, iarăși, un rol important.

Pașii mici, cum ar fi să mâncați sănătos, să faceți mișcare regulată, să aveți un program corespunzător de somn, să petreceți timp făcând activități care va fac fericiți și apropierea de cei dragi pot face o mare diferență.

Schizofrenia poate face oamenii să se simtă foarte izolați și singuri. Adesea, multe persoane care suferă de schizofrenie se simt inconfortabil în jurul celorlalți si își fac griji despre ce vor crede alții despre ei. Grupurile de sprijin vă pot ajuta să cunoașteți mai multe persoane care trec prin aceeași situație și care vă pot înțelege temerile”, transmit specialiștii Spitalului de Psihiatrie Voila.

În urma acestei tragedii care a șocat o țară întreagă, se pune problema dacă bărbatul avea voie să fie în libertate, deși era cunoscut că avea tulburări psihice. De asemenea, se ridică întrebarea dacă există siguranță în societate având în vedere că oamenii cu asemenea probleme rămân în libertate.

La polul opus sunt cei care susțin că tocmai societatea poartă o parte din vină pentru comportamentul unora dintre persoanele cu probleme mintale și că în România, ei sunt discriminați și stigmatizați.

Sunt însă și bolnavi de schizofrenie care reușesc să lupte cu prejudecățile oamenilor și să ducă o viață normală. Unul dintre ei este Ștefan Bandol, care povestea în anul 2017 pentru Digi 24 cum a reușește să facă față aceastei afecțiuni. El spunea că simpotomele pot fi ținute sub control cu ajutorul medicamentelor, iar mulți bolnavi de schizofrenie pot duce o viață liniștită și împlinită.

Am fost la Spitalul Militar, am luat câteva luni un tratament, apoi am început facultatea, am renunţat la medicaţie, pentru că eram bine”, a povestit Ștefan Bandol.

Însă, simptomele i-au revenit după 11 ani, având halucinații. Atunci a avut nevoie de internare.

M-au legat de pat şi au plecat şi nu mai simţeam palmele şi tălpile, pentru că eram legat foarte strâns şi am început să ţip să îmi slăbească legăturile. Nu era nicio reacţie din partea personalului medical”, povestește Ștefan Bandol.

Este una dintre cele mai dizabilitante boli psihice. Este o boală unde pacientul pierde contactul cu realitatea. Pacienţii aud lucruri care nu sunt, văd lucruri care nu sunt în acel moment, au impresia că sunt urmăriţi, au impresia că au diferite puteri, neobişnuite”, explică dr. Mihai Bran, medic psihiatru, potrivit Digi 24.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) Psihiatrul criminalului “Își lua pastilele în fiecare seară!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bascov | Digi | Iași | Pitești | Spitalul Militar