anchetaonline.ro

(VIDEO) Psihiatrul criminalului “Își lua pastilele în fiecare seară!”

de | 10.08.2022 11:03 | Știri, Eveniment, Importante, Județean

Crima de la Bascov, comisă marți, 8 august, a șocat o țară întreagă și continuă să stârnească mii de reacții în rândul opiniei publice care are opinii pătimașe și împărțite cu privire la modul în care sunt gestionați în România, pacienții cu probleme psihiatrice. Reamintim că bărbatul care și-a ucis aproape întreaga familie cu o cruzime ieșită din comun, suferea de un handicap psihic permanent și se afla în evidențele medicilor care îl tratau, dar nu fusese niciodată internat și era îngrijit în pragul familiei.

Doctorul Eugen Smeureanu este cel care de vreme bună se ocupa de pacientul Viorel L., și care a povestit în această dimineață că nimic din comportamentul acestuia de până acum nu a implicat riscul unei reacții și unei evoluții de o violență nemaiîntâlnită :

El este la noi în evidență din 2014, din 2014 îl tratez lună de lună, lună de lună familia a venit, îl mai aduc și pe el de 2-3 ori pe an, dar nimeni nu mi-a zis nimic. Toată lumea era destul de mulțumită că își vede de treabă, că stă în casă, în curte., anunță doctorul Eugen Smeureanu.

De asemenea, cunoscutul medic psihiatrul argeșean Victoria Irimia, înteiemetor al Școlii de Psihiatrie Românești, povestește că în lipsa unor indicii clare (comportament violent, episoade psihotice, etc) doctoriilor le este aproape imposibil să prevadă o asemenea evoluție înfiorătoare a comportamentului unui pacient:

Absolut imprevizibil și de-a dreptul halucinant, neașteptat, tragic, dramatic și din nefericire, în această buclă este cuprins un om cunoscut ca bolnav psihic cronic, dar nepericulos! Lucru pe care familia l-a spus. A fost tot timpul monittorizat și sub supravegherea familiei care se prezenta de fiecare dată la controlul lunar.”, spune medicul psihiatru Victoria Irimia.

Declarație oferită de procurorul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Bărbatul va fi supus unei expertize psihiatrice, care va stabili dacă a avut discernământ în momentul măcelului.

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist intervievat de Pro TV, presupune că nu.

Acest nefericit pacient care poate că nu îşi luă deloc tratamentul medicamentos a fost deranjat de un cuvânt, de un gest, de o vorbă şi intervine criza, puseul într-o astfel de criză când ei reacţionează deosebit de violent, a putut să execute o familie întreagă, are o putere fantastică în momentul acela de criză şi foarte mulţi oameni antrenaţi de abia îl pot pune la pământ”, spune Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

La randul sau, Gabriel Diaconu, medic psihiatru, consideră ca reacția criminală a bărbatului ar putea fi consecinta unui lant de resentimente acumulate.

Crima în masă este motivată ideologic. în cele mai multe cazuri, persoana care se angajează în crima în masă are un raţionament care poate să fie delirant, care poate să fie la limită, dar este de fapt sistematizat. prin asta, de fapt, crima în masă se aseamănă mai mult cu o execuţie în serie decât cu o recidivă a homicidului. Poate că este o situaţie unde făptuitorul a avut interacţiuni lungi şi contondente şi repetate cu familia”, a explicat Gabriel Diaconu, medic psihiatru, pentru reporterii Pro Tv.

Opinia publică este așa cum preciza șocată de măcelul îngrozitor din familia argeșeană și consideră că sistemul de supraveghere și îngrijire a bolnavilor psihici prezintă deficiențe majore în țara noastră:

Problema acestei comune si a acestei tari este ca sunt inca multi oameni cu probleme psihice pe strazi . Pe fiecare strada din Bascov mai exista cel putin o persoana cu probleme, si oricand se poate repeta aceasta nebunie … Cred ca autoritatile ar trebui totusi sa faca ceva in aceasta privinta …”

Bolnavul psihic pierde legatura cu umanitatea si se poate deconecta de la realitate. Din pacate, in acest caz, e clar ca nu se poate discuta despre discernamant. Cred ca astfel de tragedii ar putea fi evitate daca am avea un sistem care sa puna accent mai mare pe interventia psihologica.”

Normalitatea normală lipsește. Puținè centre sau case private unde ar trebui tratați acești bolnavi Dar ce zic eu tratați, nu ne mai tratează pe noi ăstia buni de muncă darmite pe cei cu jumătate sau zero gandire. Ne ameliorează doar. Ar trebui multe f multe centre private deschise la randul lor controlate la sange…cu un numar de beneficiari de maxim 25 ca să se poată ocupa de fiecare in parte. Cu mai multe pavilioane nu ce am vazut eu prin țară o multime de bolnavi mai suta intr un centru unde de multe ori nu intervine nimeni cand se bat și ținuți acolo ca să nu incurce pe alții nu că le ar face bine. Of ,cate aș avea de spus..”

Sunt mulți oameni bolnavi psihic, printre noi. În mâna unora iti pui viata, în grija altora iti lași copiii sau părinții. Medicii ii tratează si apoi ii externeaza pentru ca în urma tratamentului se simt bine. Și se întorc în societate la locurile de munca. Credeți că se mai interesează cineva ce se întâmplă cu ei? Nu prea cred. Și vine o zi în care, ca orice om, clachează. Și nu se știe cum reactioneaza… Ferească Dumnezeu de o asa nenorocire! Pe cine sa acuzi? Un om bolnav? O familie care l-a ținut acasă crezând ca iubirea lor va învinge boala? Întrebări fără răspuns… Dumnezeu să îi odihnească în pace!”

Aici este tot vina statului. Iti garantez. Daca iti povestesc ceva ai sa ma crezi. Din cauza legilor de 2 bani facute de niste oameni care stau la niste birouri prin guven si parlament si habar nu au ce inseamna un bolnav psihic sau mintal”

Nebuni trebuie să stea la Spitalul de nebuni !”

Indiferența crează monștrii iar acești monștrii ajung criminali… dureros … lumină și iertare 🙏🙏🙏🙏🙏”

Pentru ca nu exista statul roman. Pentru ca cei bolnavi raman exclusiv in grija familiei. Pentru ca nu exista o plasa de siguranta a celor cu handicap, fizic sau motor, in tara asta, servicii sociale, sustinere, empatie. Familia trebuie sa se descurce. Pana nu mai poate…”

Sunt doar câteva dintre miile de comentarii care însoțesc știrile cu privire la măcelul de la Bascov. Crima odioasă ale cărei detalii, unele greu de suportat, le puteți citi AICI

Detalii șocante! I-a omorât cu ciocanul, rând pe rând! Cel puțin o victimă a fost legată

 

 

Citește articolele pe același subiecte: Bascov | Dumnezeu
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism an II, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare: