- Ca urmare a demersurilor PSD, de la 1 iunie, se aplică modelul special de salarizare în agricultură și în industria alimentară.
- Nu e vorba doar de creșterea salariului minim la 3.000 de lei. Toate salariile din acest domeniu vor crește ca urmare a scutirii sau reducerii unor taxe și impozite aplicate veniturilor salariale.
- Măsura vizează trei obiective majore, informează PSD Argeș:
- *Oprirea exodului forței de muncă din acest sector. Efectele deja se simt în statele care foloseau forța de muncă ieftină din România;
- *Consolidarea independenței alimentare a României;
- *Protejarea angajaților din acest sector împotriva creșterii prețurilor.
- *Prevederile nu se aplică doar în domeniul agriculturii, ci și la angajații din industria alimentară.
Ce presupune introducerea acestui model de salarizare:
- *Salariul minim brut pentru salariații din acest sector crește la 3.000 de lei (comparativ cu salariul minim general de 2.550 lei).
- *Toate salariile din sector sunt scutite de plata impozitului pe venit de 10%.
- *Toate salariile din sector sunt scutite de plata contribuției pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) de 10%.
- *La toate salariile din sector se aplică o reducere cu 3,75 puncte procentuale a contribuției pentru asigurările sociale (CAS – pentru pensie).
- *La toate salariile din sector se aplică o reducere a contribuției asiguratorii pentru muncă (CAM) de la 2,25% la 0,27%.
Cristina Stocheci: „Mai mulți fermieri români vor beneficia de sprijinul maxim de 4000 de euro/an/exploatație”
Micii fermieri români au un partener în ministrul PSD al Agriculturii. Acesta a elaborat deja un proiect de act normativ care prelungește perioada de valorificare a producției și pe cea de depunere a documentelor din programul Tomata.
Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate în perioada: 1 martie – 10 iunie (pentru ciclul I); 15 octombrie – 9 decembrie (pentru ciclul II).
Este o gură de oxigen pentru legumicultorii care în acest an s-au confruntat cu mari dificultăți, de la vremea rece prelungită până la explozia prețurilor la energie, care a crescut semnificativ costurile de producție și care, evident, au îngreunat/întârziat și vânzările.
Prin decizia ministrului Chesnoiu, termenul pentru valorificarea producției crește de la 10 iunie la 1 iulie, iar cel privind depunerea documentelor justificative pentru ciclul 1 de producție se prelungește până la 30 august, față de 30 iunie, cât era inițial.
În acest fel cât mai mulți fermieri/legumicultori români vor beneficia de sprijinul maxim de 4000 de euro/an/exploatație.
PSD îşi respectă angajamentele: relansează şi sprijină programe esenţiale pentru întărirea securităţii alimentare a ţării, pentru susţinerea legumicultorilor şi reducerea deficitului comercial, iar românii vor putea avea pe masă produse proaspete, sănătoase, curate, de calitate şi cu gust.”, a declarat senatorul PSD, Cristina Stocheci.
Cei care vor să participe vor trebui să parcurgă următorii pași:
- *Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană;
- *Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale Direcției Agricole și APIA;
- *Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară;
- *Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către Direcția Agricolă;
- *Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.
Programul „Tomata” a fost reluat anul acesta după ce anul trecut nu s-a mai organizat. Fostul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a susținut că programul „Tomata” a avut „impact zero” în patru ani în care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, pentru că importurile de roşii au crescut în toată această perioadă, iar programul a fost fraudat „în foarte multe locuri”. Doar într-un singur judeţ au fost găsite 417 dosare fictive.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: