Cum savurăm bunătățile de pe masa de sărbători fără a ne strica buna dispoziție!

de | 12.12.2023 12:55 | Județean, Din ediția tipărită, Lifestyle

  • Sfatul medicului Adrian Tase!

Se apropie îmbelșugatele mese de sărbătoare, când abundă deliciile gastronomice, însoțite de tot soiul de licori, creionând aerul festiv al acestei perioade din an. Cu toate acestea, fără doar și poate, organismul s-ar putea să nu primească cu bine excesele de tot felul, așa că medicul cardiolog Adrian Tase este alături de argeșeni și în acest final de an, venind cu sfaturi prețioase pentru a ne păstra la un nivel optim, indiferent de ispitele care ne apar în cale în această lună a sărbătorilor de iarnă.

Domnia-sa vine cu sfaturi privind evitarea exceselor la care suntem predispuşi în următoarele săptămâni și ce ne-ar putea aduce o vizită nedorită la spital. Iată şi indicaţiile medicului argeşean Adrian Tase:

După un post mai scurt sau mai lung, mai riguros sau mai superfluu, oamenii petrec şi se înfruptă, iar protagonist culinar al Crăciunului este porcul. Carnea de porc consumată în mod iraţional poate intra în conflict cu starea de sănătate. Mai mult, la pacienţii cardiaci, obezi, cu tulburări ale grăsimilor sanguine, cu suferinţe digestive, deliciosul preparat culinar s-ar cuveni să fie consumat şi mai parcimonios.”, ne atenționează medicul Adrian Tase.

adrian tase - Cum savurăm bunătățile de pe masa de sărbători fără a ne strica buna dispoziție!

Să consumăm carne de porc din surse sigure

Iarnă de iarnă, când Ignatul se săvârșește, apar și cazurile de infestare cu trichineloză, ce pot afecta inima.

Porcul adăpostește un parazit extrem de periculos. Trichinoza – infestarea cu Trichinella spiralis, poate da miocardită (inflamația mușchiului cardiac), care uneori poate evolua fatal. De aceea, porcii comercializați sunt riguros verificați din acest punct de vedere, prin examinarea microscopică a unei porțiuni de mușchi intercostal sau diafragm.”, explică medicul Adrian Tase.

friptura-de-porc

De ce pică greu carnea de porc?

Carnea de porc este preferată pentru preparatele de sărbătoare, de la șuncuța cu ceapă la sarmale și perișoare, peste tot avem această proteină animală. Pentru a nu ne pica greu, trebuie să avem ceva grijă, așa cum ne sfătuiește medicul Adrian Tase.

Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație (mestecare), fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor. Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și al aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul.

 

Urmează absorbția intestinală a chintesenței cărnii, și ea un proces laborios. Produsele de degradare metabolică a cărnii solicită din plin segmentul terminal al tubului digestiv – colonul și rectul (intestinul gros).

 

Absorbția se traduce prin traversarea vilozităților intestinale și pătrunderea în circulație a biomoleculelor. Carnea de porc bogată în grăsimi poate altera astfel tabloul lipidic al sângelui sau lipidograma. Creșterea excesivă în plasma sanguină a colesterolului, în special a celui «rău» (fracțiunea LDL), constituie un factor major de risc pentru infarctul miocardic acut și, prin urmare, necesită un tratament specific cu medicamente eulipemiante de tipstatin sau fibrat.”

sarmale - Cum savurăm bunătățile de pe masa de sărbători fără a ne strica buna dispoziție!

Utilitatea proteinelor din carne pentru organism

Să recunoaștem însă că, în afara plăcerii de a mânca – a beneficiului hedonic, carnea mamiferelor oferă organismului proteinele cu cea mai mare valoare biologică, utile în: #procesul de creștere și dezvoltare a copilului și a adolescentului; # apărarea împotriva infecțiilor prin sinteza anticorpilor; # obținerea performanțelor fizice și intelectuale”, sunt beneficiile enumerate de medicul Adrian Tase.

vin de craciun

Alimentaţia şi bolile cardiace

Este ultracunoscut faptul că suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele și cu vinul roșu. Deși se știe că piperul este mai picant decât sarea, pentru inimă, aparent paradoxal, sarea este mai periculoasă decât piperul.

Usturoiul crud, dincolo de aroma specifică, are efect benefic asupra presiunii sanguine, nu însă preparat ca mujdei!

De aceea, clorura de sodiu este interzisă pacienților hipertensivi, dar și celor ajunși în faza evolutivă de insuficiență cardiacă. Mai mult, sarea de bucătărie este prohibită la toți pacienții care prezintă edeme, fie de origine cardiacă, fie de altă natură. În aceste situații poate fi utilizată sarea fără sodiu, recte clorura de potasiu.

Cât despre bahica licoare rubinie, ea limpezește plasma de grăsimile în exces, dar recomandăm prudență la pacienții hipertensivi.”, mai adaugă doctorul cardiolog.

Carnea ar trebui consumată la masa de prânz, nu la cină!

 Când trebuie să consumăm carne, ca să nu ne indispună?

Potrivit unui adagiu latin, uzitat și în dreptul francez, «Abusus non tollit usum», posibilitatea abuzului nu trebuie să împiedice utilizarea. Vă puteți bucura deci de friptură, sarmale, cârnați, tobă sau chiar șorici, cu o anume cumpătare: mai degrabă la masa de prânz decât la cină, preparându-le, de preferință, cu ulei de măsline și urmate, ca desert, de un măr sau o portocală.”, răspunde doctorul Tase.

sorici - Cum savurăm bunătățile de pe masa de sărbători fără a ne strica buna dispoziție!

Am scris acest articol plecând de la observația că, în perioada sărbătorilor de iarnă, serviciul de urgențe al Spitalului Județean înregistrează în fiecare an pacienți cu diagnostice specifice exceselor alimentare, ca urmare a meselor copioase din care nu lipsește delicioasa carne de porc! Depinde de dumneavoastră dacă patrupedul trandafiriu vă este prieten sau potrivnic!”, mai adaugă medicul Adrian Tase.

 

Vă urăm tuturor să petreceți acest Crăciun fericiți și sănătoși!

 


Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Slava Home. Pregătește-ți casa pentru cea mai frumoasă perioadă a anului!

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Tase

Ultimele articole