anchetaonline.ro

Schimbare majoră! Vârsta de vot ar putea fi redusă la 16 ani

de | 06.09.2022 22:43 | Știri, După locație, După subiect, Național, Politic

Marți, 6 septembrie, a fost adoptată de către Senat o propunere legislativă care prevede ca vârsta minimă de la care cetățenii pot vota la alegerile locale și europarlamentare să fie de 16 ani, nu 18, cum este în prezent.

Proiectul legislativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Propunerea a fost inițiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, iar aceasta ar putea modifica Legea nr. 115/2015 privind alegerea reprezentanților din administrației publice locale.

De asemenea, se dorește modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 pentru alegerile pentru Parlamentul European, astfel încât “cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”. Însă, Guvernul nu susține această propunere, întrucât ar fi contrară prevederilor constituționale.

Foto PressOne

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Zile libere în 2023! Vezi calendarul sărbătorilor legale

Citește articolele pe același subiecte: România
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare: