Schimbări importante pe piața imobiliară: nu oricine va mai putea fi agent imobiliar!

de | 02.03.2023 21:15 | Știri, Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Anul acesta ar putea veni cu schimbări majore pe piața imobiliară.

Propunerea legislativă privind organizarea activității de intermediere imobiliară, inițiată de un număr semnificativ de parlamentari din circumscripții electorale din întreaga țară, a fost înregistrată la Senatul României pentru dezbatere și o primă etapă de legiferare. În cadrul demersurilor ce stau la baza acestei inițiative legislative, inițiatorii săi au consultat mai multe asociații profesionale și patronale ale agenților și agențiilor imobiliare din România. Alexandru Sandu, membru al APAIR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România) și broker al companiei imobiliare iNEX, susține că modificările sunt cât se poate de binevenite.

Cu ce noutăți vine proiectul legislativ

Odată cu adoptarea de către Parlamentul României, legea va aduce schimbări pozitive semnificative în piața imobiliară din România. Potrivit lui Alexandru Sandu, profesia de intermediar imobiliar va putea fi exercitată atât de persoane fizice (agent imobiliar), cât și de persoane juridice (agenții imobiliare). Va fi înființat Registrul Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII), ca mijloc transparent de evidență, în care toți agenții imobiliari sunt obligați să se înscrie pentru a putea profesa. Accesul în profesie va fi condiționat de efectuarea unui curs de formare profesională inițială cu o durată 180 de ore, dintre care cel puțin 60 de ore de practică. De asemenea, agenții imobiliari vor fi reatestați la un interval de 3 ani de la efectuarea formării profesionale continue. Activitățile profesionale specifice de intremediere imobiliară pot fi desfășurate doar după obținerea autorizației de agent imobiliar și înscrierea în RENII. Proiectul de lege mai prevede și introducerea unor norme de conduită specifice aplicabile agenților imobiliari în diferitele relații în care aceștia intră în legătură cu o tranzacție imobiliară intermediată, cu stabilirea unor drepturi și obligații clare în funcție de tipul de relație existentă între agentul imobiliar și partea / părțile tranzacției imobiliare. Se vor stabili, în egală măsură, și răspunderi profesionale ale intermediarilor imobiliari prin reglementarea abaterilor disciplinare și a sancțiunilor aplicabile de către autoritatea desemnată în cazul nerespectării obligațiilor legale.

 

Această inițiativă legislativă este una necesară, deoarece aduce transparență în relație cu consumatorii, dar pune accent și pe profesionalizarea domeniului imobiliar. Vidul legislativ nu încuraja formările și specializările în domeniu, însă odată ce legea va fi aprobată, vom avea doar agenți imobiliari profesioniști, care vor avea acces în domeniu doar în urma absolvirii unor cursuri de specializare. Este nevoie de educaţie imobiliară şi acest lucru se poate face doar în cadrul asociațiilor imobiliare. Sunt multe agenţii imobiliare care cred că ştiu să facă imobiliare şi refuză să se educe. Dacă proiectul va trece în această formă, acest lucru nu va mai fi posibil. Ca membru APAIR și realtor, a trebuit să urmez o serie de cursuri și am realizat pe deplin importanța acestora. Doar urmărind cu loialitate interesul clienţilor și tratând cu onestitate toate părţile implicate în tranzacţia imobiliară, poți spune că îți faci, cu adevărat, meseria în mod etic.”, ne-a declarat Alexandru Sandu.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alexandru Sandu

Ultimele articole