Schimbări în privința contribuției la sănătate

de | 26.07.2022 21:08 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) a suferit schimbări. Cei vizați sunt cei care au venituri din activități independente, spre exemplu drepturi de proprietate intelectuale, din chirii sau din activități agricole.

Mai mult, obligația de plată a contribuției la sănătate va apărea de la plafonul de șase salarii minime, față de 12 până acum. Această modificare va fi produsă începând cu veniturile din 2023.

Potrivit avocat.net, persoanele care au venituri din activități independente vor aplica cota de 10% la trei plafoane, astfel:

-nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară;
– nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
– nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară, arată sursa citată.

În cadrul activităților independete se află drepturile de proprietate intelectuale, din asocierea cu o persoană juridică, din chirii, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din investiții și veniturile din alte surse (prime de asigurări, câștiguri primite de la societățile de asigurări, indemnizațiile lunare pentru limită de vârstă acordate primarilor, viceprimarilor, președinților de consiliu județean și altele).

Foto Desteptarea

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Decizie în criza gazului! UE scade consumul cu 15%

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: