Servicii în premieră la Mărăcineni

de | 17.04.2024 10:05 | Rural, Administrație

Privind retrospectiv, ultimii 4 ani sunt marcați și de unele premiere pe care administrația publică locală a comunei Mărăcineni, sub coordonarea primarului Nicolae Dascălu, le-a bifat.

  • Transport metropolitan

Sursă foto: redacția Ancheta.

La data de 1 septembrie 2022 s-a efectuat prima cursă cu autobuzele Publitrans pe ruta Pitești – Mărăcineni, iar linia 15 a devenit operațională, deservind sute de călători care zi de zi fac naveta pe acest traseu, atât către locul de muncă, cât și către școală. Localitatea Mărăcineni, prin eforturile și perseverența primarului Nicolae Dascălu, a fost în primele 3 comune care au intrat în această structură asociativă și care au beneficiat de acest serviciu public extrem de necesar. Obiectivul primarului a fost acela de a oferi comunității mijloace sigure și rapide de transport, la costuri reduse. Condițiile de transport sunt foarte bune, autobuzele Publitrans având toate facilitățile, precum aer condiționat, taxare electronică și sistem video pentru siguranța cetățenilor.

Sursă foto: redacția Ancheta.

Transportul metropolitan a devenit realitate prin aderarea localității Mărăcineni la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Pitești. Pentru a asigura un preț mic al biletelor, dar și funcționalitatea serviciului, comuna Mărăcineni a plătit anul trecut 1.186.887 lei, sumă ce reprezintă compensația ca diferențe de tarif și compensația de exploatare în vederea acoperiririi cheltuielilor necesare îndeplinirii obligației de serviciu public prevăzută în contractul de delegare.

Sursă foto: redacția Ancheta.

”La nivelul anului 2024 se continuă activitatea Serviciului Public de Transport în Comun, aceasta fiind susținută cu fonduri de la bugetul local și bugetată în cadrul capitolului bugetar 84.50 ”Alte servicii în domeniul transporturilor, Titlul 40,  Subvenții” în cuantum estimativ de 1.538.000 lei.”, a anunțat primarul Nicolae Dascălu.

  • Centru de Fizioterapie

În 2023 s-a implementat proiectul social Centrul de fizioterapie ”Sfântul Nectarie”, la nivelul căruia se desfășoară activități conexe medicale oferind tuturor persoanelor cu probleme medicale de natură reumatologică sau de ortopedie, servicii de recuperare. Aceste servicii sunt stabilite în baza evaluării unei comisii pluridisciplinare care oferă expertiza necesară admiterii în centru a persoanelor ce au calitatea de beneficiar social, prin avizarea dosarului întocmit, precum și a pachetului de proceduri propuse de terapeutul acreditat și a recomandărilor emise de medicii specialiști ortoped și reumatolog.

”Ținând cont de faptul că Centrul de Fizioterapie ”Sfântul Nectarie” este nou înființat, la nivelul centrului observăm că există o activitate susținută, atât din punct de vedere social, cât și pentru beneficiarii cu plată. Taxele aferente serviciilor medicale sunt încasate lunar și devin venituri ale bugetului local, în susținerea cheltuielilor cu utilitățile. În anul 2023 s-au înregistrat venituri estimate la 20.000 lei.”, a explicat primarul Nicolae Dascălu.

De asemenea, Primăria Mărăcineni a avut în vedere și sprijinirea componentei sociale.

”Pe parcursul întregului an 2023, acțiunile de intervenție comunitară s-au concentrat asupra evaluării nevoilor comunității și prevenirii situațiilor de marginalizare socială. Au fost dezvoltate acțiuni și servicii sociale care vizează satisfacerea nevoilor de bază ale ființei umane: nevoia de hrană, nevoia de locuire, nevoia de acces la servicii, facilități și informații și s-a acționat pentru identificarea și activarea resurselor comunitare în vederea soluționării problemelor persoanelor, familiilor, grupurilor defavorizate.”, a declarat primarul Nicolae Dascălu.

Astfel Primăria Mărăcineni a oferit următoarele tipuri de servicii: servicii sociale primare, identificare și evaluare inițială, informare în domeniu, consiliere socială și juridică, orientare socială, sprijin de urgență în vederea reducerii efectelor situațiilor de criză, asigurarea transferului și monitorizării beneficiarului, atunci când situația acestuia o cere spre serviciile sociale specializate.

În anul 2023, comuna Maracineni a asigurat plata a 74 de indemnizații pentru persoanele cu handicap, precum și pentru 14 asistenți personali angajați cu contract de muncă pe perioadă determinată.

”Pot spune că veniturile alocate pentru sustinerea acestui segment social în anul 2023 este în cuantum de 622.851 lei pentru asistenți si 1.505.309 lei indemnizații persoane cu handicap, la care se adaugă un sprijin de urgență în valoare de 14.500 lei destinat persoanelor aflate în dificultate socio-economică, urgență de boală, ajutor de înmormântare, reconstruire case.”, a mai adăugat primarul Nicolae Dascălu.

O altă măsură ce are ca scop asigurarea educației preșcolare timpurii, prevenirea abandonului familial și excluziunea socială o reprezintă funcționarea Centrului de zi ”Albă ca Zăpada și cei 60 de pitici”.

  • Afilierea comunei Mărăcineni la Crucea Roșie

Sursă foto: redacția Ancheta.

Tot pentru a arăta susținere semenilor din categoriile defavorizate, comuna Mărăcineni s-a afiliat Societății Naționale de Cruce Roșie din România, filiala  Argeș. Aceasta a fost o decizie importantă în vederea înființării unui cadru organizatoric legal pentru desfășurarea acțiunilor de întrajutorare a familiilor defavorizate de pe raza comunei noastre. În baza Legii 524/2004, art. 8 ”Societatea Națională de Cruce Roșie din România se bucură de protecția statului și are, în calitate de organizație de utilitate publică, dreptul de a cere sprijinul tuturor autorităților publice, iar acestea au obligația de a-l acorda.” Conform prevederilor legale, am acordat sprijin financiar anual în sumă estimativă de 3.000 lei.”, a mai declarat primarul Nicolae Dascălu.

Sursă foto: redacția Ancheta.

Material realizat de redacția Ancheta.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Primarul Nicolae Dascălu a mizat foarte mult pe fonduri externe. Proiectele anului 2024 pentru localitatea Mărăcineni

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Nicolae Dascălu | Primăria Mărăcineni

Ultimele articole