anchetaonline.ro

Simona Bucura Oprescu: „Este nevoie să oferim soluții pentru stoparea consecințelor nefaste ale abandonului școlar”

de | 21.09.2022 08:20 | Știri, Județean, Național, Politic

  • Pact pentru Tineri!

 

Deputatul PSD Argeș, Simona Bucura Oprescu a participat la lansarea proiectului național “PACTUL PENTRU TINERI” care a avut loc ieri, 20 septembrie la Colegiul Național din Iași, unul dintre cele mai mari centre de educație și de cultură din România.

 

Simona Bucura

 

Abandonul școlar este una dintre marile probleme cu care se confruntă societatea noastră. Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani din România nu terminaseră decât cel mult 8 clase, arată datele Eurostat pentru anul 2021.

În mediul rural, situația este și mai complicată: unul din patru copii din mediul rural renunță la școală înainte de a ajunge în clasa a VIII-a, lipsa resurselor materiale și rezultatele școlare foarte slabe fiind printre principalele cauze ale abandonului.

 

Anual, peste 45.000 de copiii României abandonează școala, iar 44,3% dintre copiii din mediul rural se află în pragul sărăciei și a excluziunii sociale! La nivelul Uniunii Europene, țara noastră rămâne statul cu cea mai mare problemă în acest domeniu dintre toate țările membre!

 

Se risipesc, astfel, energii vitale, eșuează destine înainte de a începe cu adevărat drumul în viață, iar problemele sociale se multiplică. Infracționalitatea juvenilă este și ea o consecință directă,” menționează Simona Bucura Oprescu.

 

Simona Bucura

 

Pe de altă parte, fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, așa cum arată și un raport al organizaţiei Salvaţi Copiii, fiind afectate în principal fetele cu acces îngreunat la educaţie şi sănătate şi care devin mame fără a fi pregătite fizic, emoţional şi social.

Potrivit organizației amintite mai sus, peste 700 de adolescente din judeţul Iaşi au devenit mame în anul 2020.

 

Per ansamblu, în România unul din zece nou-născuţi provine din mame adolescente!

 

În acest context, mă alătur inițiativei Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) care, în parteneriat cu ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, ministerul Educației, ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean al Elevilor Iași și UNICEF, a decis să lanseze proiectul național “PACTUL PENTRU TINERI”! adaugă deputatul argeșean.

 

Simona Bucura

 

Simona Bucura Oprescu a mai precizat faptul că trebuie identificate soluții pentru stoparea consecințelor nefaste ale abandonului școlar și soluții care să contribuie la integrarea tinerilor pe piața munci.

 

Este nevoie ca împreună să lucrăm integrat, să identificăm și să oferim soluții pentru stoparea consecințelor nefaste ale abandonului școlar. Nu putem ignora condiţiile socio-economice ale familiei, cauzele care ţin de contextul şcolar, dar și, de ce să nu spunem, incompatibilitatea între aspiraţiile, trebuinţele de învăţare şi oferta educaţională a şcolii în raport cu cerințele reale ale pieței muncii și ale societății.

 

Îi felicit pe inițiatorii proiectului și îi asigur de tot sprijinul meu și al colegilor din Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților pentru a găsi soluții legislative care să contribuie la reducerea abandonului școlar, la integrarea tinerilor pe piața muncii și să reducem fenomenul migrației forței de muncă.

 

Îmi doresc să îndrăgostim tinerii de carte și de meserii!”

 

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Apare Rabla pentru becuri! Anunțul lui Marcel Ciolacu

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Camera Deputaților | Iași | PSD