Stemele Principatelor Unite și ale României, la Muzeul Național de Istorie a României

de | 08.02.2024 11:01 | Național, Cultură

Stemele Principatelor Unite și ale României, din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pot fi admirate în expoziția temporară a Muzeului Național de Istorie a României, ”Cuza 150”, deschisă publicului până în martie 2024.

Un aspect al unirii politice și instituționale a fost și unirea stemelor celor două principate, care sunt prezente pe o serie de obiecte de patrimoniu aflate în expoziție, transmit cei de la instituția muzeală.

Muzeul Național de Istorie a României

Imagini: Creion și acuarelă pe hârtie de Carol Popp de Szathmari cu prima stemă (1859-1860); Pahar tricolor ”glazurat” cu stema de tranziție din 1862; Farfurie de porțelan de Sèvres, cu cea de-a două stemă din 1864.

”În primii ani ai domniei sale, în Principatele Unite a fost folosită o stemă de tranziție, ce reunea simbolurile celor două țări. Stema avea două scuturi acolate, pe primul fiind reprezentat capul de bour al Moldovei, iar pe cel de-al doilea acvila cruciată a Țării Românești; scuturile erau timbrate de o coroană princiară închisă.

O nouă stemă, desenată de către Carol Pop de Szathmari și care a fost folosită de către întreaga administrație, din 1862 până la sfârșitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, are un singur scut (nu două, precum cele anterioare), despicat; în primul cartier, pe fond albastru și auriu, este acvila cu cruce de aur a Țării Românești, zburând în jos, iar în al doilea, pe fundal roșu și albastru, un cap de bour de culoare neagră, cu stea de aur cu șase raze între coarne, ce reprezintă Moldova. Pe o eșarfă albastră, uneori și de alte culori, era inscripționată deviza «HONOR ET PATRIA».

Cea de-a doua stemă a României din epoca lui Cuza a apărut în 1864, având deviza «TOȚI ÎN UNUL», dar pentru că nu a primit aprobarea forumului legislativ al țării, a fost folosită doar la Curtea Princiară”, se arată în informarea publicată pe pagina de Facebook de cei de la Muzeul Național de Istorie a României.

Sursă foto: Facebook Muzeul Național de Istorie a Romaniei.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Piteștiul s-a calificat la Națională cu 5 echipe de robotică! Odobescu a participat cu două echipe la prima Competiție Regională!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Național de Istorie a României

Ultimele articole