Terenul rafinăriei Arpechim – o mină de aur pentru care nimeni nu pune banul pe masă!

de | 18.02.2024 20:30 | Din ediția tipărită, Economic, Județean

▼ În prezent, este operaţional doar depozitul de produse petroliere Arpechim și furnizarea de utilităţi necesare funcţionării acestuia – anunță reprezentanții OMV.

Este conectat la infrastructura naţională şi internaţională de transport prin autostrada A1, parte a Coridorului European IV precum şi la drumul rapid Craiova – Piteşti. Locaţia beneficiază de conectare la utilităţi operaţionale, care, în ceea ce privește  capacitatea, se pretează pentru industrii grele, complexe. Suprafaţa platformei industriale Arpechim este una generoasă, de aproximativ 200 de hectare. Și, cu toate acestea, nimeni nu se înghesuie să cumpere terenul de la Arpechim. Nici măcar administrația locală, care se află în criză de teren, sau cea județeană, în colaborare cu care s-ar putea face, în sfârșit, un parc industrial.

OMV Petrom a anunțat închiderea rafinăriei Arpechim la începutul lui 2011, după un play-back din care rezulta că ar fi încercat să găsească un cumpărător. Statul român a făcut și el play-back, jucând rolul de salvator. Și a salvat-o atât de bine că, la mai bine de un deceniu de la închidere, rafinăria este tot în conservare. După anunţ, au existat şase tentative de vânzare, dar nimeni nu a pus banii pe masă.

În lipsa identificării unui cumpărător, compania a iniţiat procedura de obţinere a obligaţiilor de mediu la încetarea activităţii, cu scopul repunerii terenului fostei rafinării în circuitul economic. În paralel, compania a continuat să utilizeze depozitul de produse petroliere existent.”, transmit reprezentanţii OMV Petrom situaţia actuală a platformei industriale.

Potrivit acestora, instalaţiile de producţie au fost golite, spălate şi securizate în vederea dezafectării.

În prezent, este operaţional doar depozitul de produse petroliere Arpechim și furnizarea de utilităţi (energie electrică, epurare ape uzate, furnizare apă potabilă şi apă pretratată pentru incendiu) necesare funcţionării acestuia.”, au declarat reprezentanții companiei, pentru „Ziarul Financiar”. 

 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Om de afaceri argeșean – furnizor pentru marile lanțuri farmaceutice din România

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole