Judecătorul Ciprian Tița: În 2022 și 2023, Tribunalul Specializat Argeș a lucrat la jumătate din schemă!

de | 18.02.2024 21:15 | Din ediția tipărită, Administrație, Județean

Judecătorul Ciprian Tița, președintele Tribunalului Specializat Argeș, a fost recent prezent în cadrul unei emisiuni difuzate de către DC News, ocazie cu care a discutat pe îndelete despre problemele cu care se confruntă justiția românească, dar și despre activitatea instanței pe care o reprezintă.

Printre temele abordate s-a numărat și activitatea Tribunalului Specializat Argeș, instanță care se ocupă de cauze din ramura dreptului comercial, în principal având litigii de insolvență, concurență neloială. Tribunalul Specializat Argeș lucrează cu practicieni în insolvență, cu administratori de societăți comerciale, fiind vorba de litigii din domeniul de business, potrivit declarațiilor lui Ciprian Tița.

Un alt aspect discutat a fost lipsa judecătorilor din instanțe, situație prezentă și la nivelul tribunalul din județul nostru, care are o schemă de 8 judecători, din care însă doar șase sunt prezenți.

Lucrăm de câțiva ani de zile buni la jumătate din schemă sau un pic peste jumătate, o medie de 4,4. Chiar astăzi am văzut un proiect de bilanț pentru 2023 și am fost la 4,4. În 2022, am fost tot așa, la 4,4. Astăzi am văzut că a fost un volum de 1.200 de dosare. Ne descurcăm cu mult efort, cu organizare foarte bună, încercăm să fim foarte rapizi. Stăm peste program în general, pentru că nu avem voie să luăm acasă dosarele și să le consulți în sistem electronic este destul de dificil, îți ia mai mult timp. E deja o regulă, a devenit normalitate”, a declarat Ciprian Tița.

Ciprian Tița

Lipsa de personal și volumul mare de muncă reprezintă o problematică la nivel național, fiind o situație cu care mai multe instanțe se confruntă. La 1 ianuarie, dintr-un total de 4.944 de posturi de judecător, 934 erau vacante. Există instanțe într-o situație delicată, iar printre cele amintite de Ciprian Tița se numără Tribunalul Hunedoara, care are pe schemă de 33 de judecători și 21 de posturi vacante, Judecătoria Bacău, cu o schemă de 34 de judecători și 13 posturi vacante, Tribunalul Călărași, cu 6 posturi vacante dintr-o schemă de 16 posturi sau Tribunalul Teleorman, cu 13 posturi vacante dintr-o schemă de 18 posturi.

Există o nemulțumire destul de mare. Conducerile Curților de Apel au mai delegat de la anumite instanțe dintre judecători care au fost de acord să lucreze o perioadă limitată la instanțele acestea cu probleme. Dar delegările nu rezolvă problema, ele sunt doar un pansament de moment, rezolvă temporar”, a completat judecătorul.

Tinerilor studenți la Drept li se mai pare mai ofertantă avocatura, mai ales avocatura din marile orașe, pe proaspeții absolvenți afectându-i imaginea promovată în ultimii ani vizavi de magistrați.

Li se pare că judecătorul român, procurorul, magistratul din România este supus unui asalt de către anumite zone cu privire la statutul lui. Imaginea publică a magistratului nu este cea pe care ne-o dorim și din cauza acestor chestiuni”, a explicat președintele Tribunalului Specializat Argeș.

De asemenea, alte teme dezbătute au fost admiterea în magistratură, problema fondurilor salariale dintre CSM și Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și fuga din țară a condamnaților definitiv, care ajung să fie eliberați în străinătate sau cu decizii definitive schimbate, invocând nerespectarea anumitor drepturi pe teritoriul României.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Terenul rafinăriei Arpechim – o mină de aur pentru care nimeni nu pune banul pe masă!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ciprian Tiţa

Ultimele articole