anchetaonline.ro

Fosta Textila Piteşti mai are 1 angajat din 1200, câţi număra la momentul privatizării

de | 06.11.2022 20:00 | Economic, Importante

S-a ales praful de moştenirea directorului Marian Stan, dispărut săptămâna trecută în accidentul feroviar

Săptămâna trecută, o veste-şoc a zguduit Argeşul: omul care a condus vreme de 45 de ani fabrica Textila din Piteşti a sfârşit tragic într-un cumplit accident, după ce maşina în care se urcase la ocazie a fost spulberată de o locomotivă la trecerea fără barieră de pe strada Găvenii.

La 69 de ani, Marian Stan a murit fără a avea absolut nicio vină, după ce şoferul care îl luase în maşina lui a forţat traversarea căii ferate, sperând să apuce să treacă prin faţa trenului pe care de altfel îl observase. În urma sa au rămas doar amintirile şi o istorie veche de peste un secol a unei industrii care pe vremuri reprezenta una dintre cele mai dezvoltate ramuri ale economiei locale, o industrie îngropată după Revoluţie de o altă privatizare eşuată.

Pe site-ul companiei Nova Textile e cel mai mare producător de ţesături din România!

Parte a Grupului SCR, cel mai puternic grup industrial din România, Nova Textile este liderul producătorilor de ţesături din bumbac şi tip bumbac din România. Suntem o echipă cu tradiţie în domeniu care pune accent pe calitate.” – se laudă reprezentanţii actuali ai companiei pe site-ul Nova Textile Bumbac, urmaşa defunctei Textila Piteşti. Baliverne! Pentru că rapoartele economice depuse la Ministerul Finanţelor în ultimii ani arată că, din cei 1196 de angajaţi pe care îi avea în 2004, anul privatizării societăţii, astăzi mai are doar… 1!

Textila a fost cumpărată în iunie 2004 de către omul de afaceri Ştefan Vuza, pentru suma de 5,8 milioane de dolari. Vreme de câţiva ani, societatea părea să funcţioneze în parametri normali, avea chiar şi profituri frumuşele, chiar şi de peste un milion de euro pe an, însă din 2009 (şi poate că nu este întâmplător ca acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după aderarea României la UE) fosta Textila a început să intre în colaps.

Primul val de concedieri, circa 250 de oameni, s-a produs în 2008, alţi 200 fiind trimişi acasă anul următor, pentru ca în 2011, chiar în prag de Crăciun, omul de afaceri Ştefan Vuza să le facă angajaţilor de la Piteşti cadou de sărbători preavizele de concediere.

Aroganţa actualilor proprietari continuă, ultima postare vizavi de activitatea Nova Textile Bumbac Piteşti datând din 2016: „SC Nova Textile Bumbac SRL Piteşti are o dotare tehnică performantă, ce îi permite sa realizeze o gamă diversificată de ţesături cu cele mai variate caracteristici tehnice şi destinaţii posibile a fi utilizate: confecţionare de cămași, echipamente de protecţie şi îmbrăcăminte exterioară, articole casnice, precum şi pentru utilizarea în alte industrii.” – scrie pe site-ul grupului SCR. În acel an, fosta Textila Piteşti mai avea doar 3 angajaţi!

colaj vuza nova textile

Astăzi, societatea continuă să „funcţioneze”, în sensul că este activă, având chiar o cifră de afaceri de circa 2 milioane lei pe an, însă cel mai probabil banii provin din contractele de închiriere a spaţiilor pe care le are în proprietate, pentru că despre producţie nu poate fi vorba, ea fiind suspendată definitiv din 2011.

În ceea ce îl priveşte pe proprietar, anul trecut omul de afaceri Ştefan Vuza ocupa primul loc în clasamentul celor mai mari 100 de deţinători de acţiuni de la bursa de la Bucureşti, potrivit „Ziarului Financiar”, cu o avere de circa 530 milioane de euro. Fondator al SCR Group, Ştefan Vuza deţine Chimcomplex SA Borzeşti, care în 2018 a cumpărat Oltchim Râmnicu Vâlcea, declarând că îşi doreşte să reînvie industria chimică din România. Să sperăm că nu o va reînvia la fel ca pe cea textilă de la Piteşti!

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ministerul Finanţelor taie 3,5 milioane lei din ajutorul de stat acordat Electroargeş

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marian Stan | Nova Textile | Ştefan Vuza | Textila Piteşti