TOPOLOVENI – drumul de la un orăşel prăfuit de provincie la o localitate modernă este pavat cu fonduri europene

de | 12.02.2024 14:35 | Din ediția tipărită, Administrație, Topoloveni

Istoria recentă a oraşului Topoloveni reprezintă o poveste de succes despre cum trebuie să funcţioneze o administraţie publică locală. Cheia acestui succes au reprezentat-o fondurile europene, cheie cu care primarul Gheorghiţă Boţârcă a deschis calea procesului de dezvoltare a micului oraş argeşean de provincie. Primăria Topoloveni a accesat fonduri europene în valoare de zeci de milioane de lei, cele mai importante investiţii cu fonduri europene derulate în ultimii ani fiind următoarele.

„Eficientizare energetică a clădirilor rezidențiale aflate în zona Calea București, din Orașul Topoloveni”

Având o valoare totală de 4,4 milioane lei, din care 2,3 milioane fonduri nerambursabile, Primăria Topoloveni a eficientizat energetic 5 blocuri din oraş (P38, P28, P40, P56 şi P27) prin reabilitare termică, izolarea clădirilor, implementarea unui iluminat eficient energetic precum și montarea unor surse de energie regenerabilă, în speţă panouri fotovoltaice. Proiectul demarat în 2019 a fost finalizat în vara anului 2021.

„Extindere alei pietonale si construire piste de bicicliști în oraşul Topoloveni, str. Calea București- DN7”

Peste 17 milioane lei nerambursabili a primit oraşul Topoloveni pentru acest proiect, care a vizat construirea a 3,65 km de piste de biciclişti care să lege zona centrală de zona limitrofă a orașului de-a lungul străzii Calea Bucuresti (DN 7). De asemenea, în cadrul acestui proiect au fost reconfigurate zonele pietonale şi de promenadă din zona centrală, au fost reabilitate şi lărgite trotuarele, a fost montat un  punct de reîncărcare a autovehiculelor electrice si hibride pe strada Calea București, a fost implementat un  sistem inteligent de închiriere biciclete tip „bike sharing” şi s-au plantat peste 300 de arbori în centrul oraşului şi în trei parcuri.

„Extindere alei pietonale şi construire piste de bicicliști în Oraș Topoloveni, str. Ion Mihalache – DJ 702”

Acest proiect finanţat prin  Programului Operațional 2014-2020 beneficiază de o finanţare nerambursabilă de peste 18 milioane lei pentru construirea pistelor de bicicliști care vor lega zona centrală de zona industrială și zona funcțională a orașului, lărgirea și reconfigurarea zonelor pietonale și de promenadă, construirea, reabilitarea și lărgirea trotuarelor, achiziţionarea şi instalarea unor puncte de reîncărcare a autovehiculelor electrice şi electrice hibride, amplasarea a două puncte de închiriere biciclete şi plantarea de aliniamente de arbori şi arbuşti.

„Crearea sistemului de iluminat stradal-rutier si ornamental parcuri, cu corpuri de iluminat tip LED si telegestiune, in U.A.T. Topoloveni”

Beneficiind de o finanţare prin POR de 15,4 milioane lei din cele 18,2 milioane lei cât este valoarea totală, proiectul are ca obiectiv reducerea semnificativă a consumului de energie electrică, cu peste 50%, faţă de sistemele clasice de iluminat, extinderea reţelei de sisteme de iluminat tip LED şi telegestiune, pe străzile:  Drum National DN 7, Drum Judetean Dj 702, str. Calea Bucuresti, str. Parcului, str. Fundatura Pietii, str. Blocurilor, str. Prelungirea Maximilian Popovici, str. Invatator Biolaru, Parc Public nr. 1, Parc Public nr. 2 si Parc Public nr. 3.

„Dezvoltare durabilă şi creșterea calității vieții în Orasul Topoloveni prin abordarea integrată a măsurilor de regenerare urbană

Proiectul finanţat prin POR, având o valoare totală de 24,6 milioane lei din care aproape 23 milioane nerambursabili a fost demarat în februarie 2021. Proiectul prevede   construirea a 96 apartamente şi garsoniere, precum şi modernizarea infrastructurii stradale pe o lungime totală de 1,6 km, respectiv străzile Visarion Sachelarie şi Livezilor.

 

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Topoloveni