anchetaonline.ro

Traficul internațional prin aeroporturile din România a crescut semnificativ

de | 26.03.2023 17:17 | Știri, Lifestyle, Național

Traficul internaţional prin punctele de trecere aeroportuare din România a fost în creştere cu peste 65 % în prima parte a anului, anunță Poliția de Frontieră Română. De altfel, cel mai intens trafic s-a înregistrat în luna februarie, când aeroportul Henri Coandă a fost tranzitat în medie de 30.000 de pasageri într-un interval de 24 de ore.

De la începutul anului şi până în prezent, valorile de trafic înregistrate în punctele de control de trecere a frontierei aeroportuare au fost de peste 4,1 milioane treceri persoane, aproximativ 2 milioane pe sensul de intrare şi 2,1 milioane pe sensul de ieşire. ”În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2022, când valorile de trafic persoane înregistrate la aeroporturile internaţionale au fost de 2,4 milioane, în ansamblu se înregistreazăo creștere cu 65%”, arată cei de la Poliția de Frontieră, în comunicatul publicat.

30.000 de pasageri în 24 de ore

Cel mai tranzitat aeroport a fost Henri Coandă Otopeni cu peste 2,6 milioane călători pentru curse internaţionale, fiind urmat de Aeroportul Cluj-Napoca cu 490.000 treceri, Aeroportul Iaşi cu 280.000 şi aeroportul din Timișoara cu aproximativ 180.000 persoane, pe ambele sensuri de tranzit. Aeroportul Henri Coandă a înregistrat o creştere a traficului de persoane, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, de 58%. Cel mai intens trafic s-a înregistrat în luna februarie, când aeroportul a fost tranzitat în medie de 30.000 de pasageri într-un interval de 24 de ore. Totodată, potrivit sursei citate, numărul pasagerilor care au folosit porţile automate de control în perioada de referinţă a fost de aproximativ 216.400, dublu faţă de aceeaşi perioada din anul 2022.

Declarații notariale false, prezentate de însoţitorii minorilor

”O creştere semnificativă s-a înregistrat în cazul documentelor false sau falsificate, în perioada analizată triplându-se numărul declaraţiilor notariale false descoperite de către poliţiştii de frontieră pe sensul de ieşire, cu ocazia verificării documentelor de călătorie prezentate de însoţitorii minorilor.

Atunci când situația a impus-o și a fost prefigurată intensificarea numărului de curse aeriene şi a numărului de pasageri, la nivelul punctelor de trecere a frontierei din aeroporturi s-a luat măsura suplimentării personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor de călătorie, astfel încât traficul de călători a fost fluent şi operativ.

Totodată, poliţiştii de frontieră au înregistrat, la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei aeriene, de la începutul anului şi până în prezent, 201 infracţiuni. Cele mai multe au vizat regimul juridic al frontierei de stat (102), urmate de falsuri şi uz de fals (47)”, potrivit sursei citate.

Polițiștii de frontieră de pe aeroporturi au aplicat, în perioada de referinţă, peste 350 de sancţiuni contravenţionale, în funcţie de fapta săvârşită, cele mai multe – 300 – vizând sancţiuni la nerespectarea regimului şederii străinilor în România (OUG 194/2002). ”Poliţiştii de frontieră care îşi desfăşoară activitatea în punctele de trecere a frontierei aeroportuare, pe lângă controlul documentelor persoanelor, sunt solicitaţi de către echipajele companiilor aeriene să intervină la bordul aeronavelor ca urmare a producerii unor evenimente prin care s-a adus atingere prevederilor legale stipulate în Codul aerian al României (Lege 21/2020) sau pentru a lua la cunoştinţă încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice în zona aeroportului (Lege 61/1991). În anul 2023 poliţiştii de frontieră au sancţionat 33 persoane la Codul Aerian”, se mai arată în comunicatul publicat. În contextul unor evenimente când unii pasageri au avut neînţelegeri cu reprezentanţi ai companiilor de zbor, Poliția de Frontieră informează că aspecte precum responsabilitatea pentru vânzarea de bilete, informarea și replanificarea pasagerilor aparține reprezentanților companiilor aeriene care dispun măsuri conform contractului si prevederilor legislative la drepturile pasagerilor.

Foto descriptiv. Sursă foto: politiadefrontiera.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Întreruperi de curent în Pitești în perioada 27-31 martie! Află zonele afectate

Citește articolele pe același subiecte: Poliția de Frontieră Română
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare: