Secretar de stat la Transporturi: „Vor fi trenuri Bucureşti-Piteşti din oră în oră”!

de | 10.08.2023 19:00 | Știri, Curtea de Argeș, Din ediția tipărită, Economic, Pitești

Mare minune mare: pe un traseu pe care în prezent o cursă de două ore durează patru, Ministerul Transporturilor ne anunţă că vom avea trenuri din oră în oră! Şi nu orice trenuri, ci unele cum n-a văzut românul, care merg cu hidrogen.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat în luna martie o licitaţie cu o miză uriaşă: 4,16 miliarde lei pentru achiziţionarea a 12 trenuri cu hidrogen a câte 160 de locuri, care vor face legătura dintre Bucureşti şi judeţele învecinate, precum și servicii de întreținere și reparații a vehiculelor și alimentare cu hidrogen, pe termen lung. Săptămâna trecută a fost termenul-limită pentru depunerea ofertelor, iar comisia de evaluare a vizualizat ofertele încărcate în SICAP. Deşi iniţial se înscriseseră la licitaţie nu mai puţin de opt firme, se pare că o singură asociere a şi depus o ofertă: asocierea formată din Alstom Transport SA (lider) şi Linde Gaz România SRL (asociat).

Trenuri cu hidrogen la Piteşti şi Curtea de Argeş

scriosteanu secretar stat Transporturi

La scurt timp, secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor, Irinel-Ionel Scrioşteanu (foto), a oferit – prin intermediul unei postări – detalii cu privire la traseele pe care vor fi utilizate viitoarele trenuri:

„Aceste trenuri vor deservi prin servicii cu frecvenţă ridicată rutele din nordul municipiului București și județul Ilfov, în conexiune cu județele învecinate Argeș, Dâmbovița și Giurgiu. Datorită fiabilității noilor vehicule, trenurile vor ajunge și până în județele Olt și Dolj.

Astfel, se vor asigura serviciile de transport feroviar de călători care vor conecta Capitala României cu:

  • Aeroportul Internațional „Henri Coandăˮ  precum și centrele urban-economice Chitila și Titu (la fiecare 30 minute).
  • Municipiile reședință de județ Pitești și Târgoviște,  precum și centrul urban-economic Găești (la fiecare oră).
  • Municipiile reședință de județ Craiova și Slatina,  precum și centrul urban-economic Balș (de 4 ori pe zi).
  • Municipiul Curtea de Argeș (de 3 ori pe zi)”. – a anunţat oficialul.

În prezent, pe mai multe tronsoane de cale ferată au loc reparaţii capitale, astfel încât noile trenuri cu hidrogen să aibă şi infrastructura feroviară adecvată. Într-o ţară în care aproape 30 de ani nu s-a mişcat un deget în ceea ce priveşte investiţiile în căile ferate şi în care se circulă în trenuri vechi de zeci de ani, fără aer condiţionat când afară sunt 40 de grade şi fără căldură când dă gerul, aproape că nici nu ne vine să credem că aşa minune se va şi întâmpla şi vom vedea trenurile astea de 50-65 milioane de euro bucata zburând de la Piteşti la Bucureşti din oră-n oră. Aleluia!

(Sursa foto: fuelcellsworks.com)

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

51 de EXPROPRIERI ANULATE în Argeş. Află cine nu mai primeşte bani pe traseul drumului expres Piteşti-Craiova!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: