Valoarea contractului este de 8,74 milioane lei. Gara regală din Curtea de Argeș, restaurată

de | 14.03.2023 22:31 | Curtea de Argeș, Economic, Județean, Național, Știri

  • clădire monument istoric

Gara Regală din Curtea de Argeș, clădire monument istoric, va fi restaurată. Anunțul a fost făcut astăzi de CFR. Valoarea contractului pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF Curtea de Argeș, este în valoare de 8,74 milioane lei.

Clădirea gării regale din Curtea de Argeș se află în stare avansată de degradare. Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că SRCF Craiova a semnat contractul cu Asocierea S.C. EURAS S.R.L – S.C. ARHING S.R.L (România). Valoare contractului este de 8.749.082,33 lei, fără TVA. Durata contractului este de 36 de luni, aferentă etapelor de elaborare/aprobare a proiectului tehnic, obţinerea avizelor/autorizaţiilor şi execuţia lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători, iar sursa de finanțare este asigurată din fornduri proprii ale CFR SA.

Obiectivele generale ale acestui contract (proiectare și execuție lucrări) sunt:

  • reparaţii şi consolidarea structurii de rezistenţă;
  • restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal;
  • înlocuirea învelitorii asterelei şi a sistemului de colectare ape;
  • reparaţii locale şi biocidare la şarpantă;
  • reparații instalaţii electrice, termice şi sanitare.

Gara de la Curtea de Argeș a fost construită la cererea regelui Carol I. Cu excepția lui Carol al II-lea, toți regii înmormântați în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș au fost transportași cu trenul. Gara a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898 și a fost destinată să servească linia Pitești – Curtea de Argeș, în lungime de 38 de km. Trei trenuri pe zi pe sens circulă între cele două orașe. La 1980 erau opt trenuri, iar la 1998, șapte. ”Menționăm faptul că, lucrările de reparaţii, restaurare şi reabilitare a clădirii de călători se vor realiza doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale, în baza avizului emis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Gara Regală din Curtea de Argeș fiind clădire arhitecturală declarată monument istoric de importanță națională și se regăsește în Lista Monumentelor Istorice”, explică cei de la CFR în comunicatul de presă publicat.

Sursă foto: turismistoric.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Plățile pentru proiectele POR și POC 2014 – 2020, reluate de la 20 martie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Craiova | Ministerul Culturii | Pitești

Ultimele articole