Organizația Mondială a Sănătății a transmis un nou bilanț a cazurilor de variola maimuței. Până acum au fost raportate peste 1000 de cazuri în 29 de țări din afara Africii. OMS atrage atenția că această maladie se răspândește cu rapiditate, recomandând persoanelor infectate să se izoleze în casele lor.
Acesta este o reflectare tristă a lumii în care trăim, faptul că abia acum comunitatea internațională acordă atenție variolei maimuțelor, așa cum a apărut în țările cu venituri mari ”, a spus Tedros Adhanom Gebreyesus.
Totodată, directorul tehnic OMS, Rosamund Lewis, a specificat că cel mai ușor boala s-a răspândit prin „contactul strâns interpersonal”, dar este posibil să se transmită și prin aer.
Cele mai multe cazuri au fost semnalate în Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57). Și în afara Europei au apărut cazuri de variola maimuței: în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite.
Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească, dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit.
OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ţinând cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variola maimuţei sunt raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice”, transmite OMS.
Variola maimuței a ajuns la granița României
Boala variolei maimuței este din ce în ce mai aproape de țara noastră, săptămâna trecută fiind înregistrat primul caz în Ungaria. Este vorba despre un bărbat de 38 de ani, potrivit medicului-șef al Institutului Național de Sănătate Publică și a Mediului de la Budapesta.
Autoritățile cercetează dacă bărbatul a călătorit, în ultima vreme, în străinătate.
Simptomele includ senzație de rău, dureri de cap și musculare, ganglioni limfatici umflați și ulterior pustule pe mâini și pe corp. Boala durează în mod normal două până la patru săptămâni.
Pacienții trebuie să fie izolați pentru acea perioadă. S-a demonstrat că vaccinurile împotriva variolei protejează împotriva variolei maimuțelor dacă sunt administrate în termen de patru zile de la contactul strâns cu o persoană infectată”, a transmis Cecilia Muller, potrivit hungarytoday.hu.
Avertisment OMS privind variola maimuței: „Cazurile descoperite până acum- vârful aisbergului”
Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis o avertizare privind cazurile de variola maimuței descoperite până acum, precizând că acestea ar putea fi doar ”vârful aisbergului”.
Nu ştim dacă nu cumva vedem decât vârful aisbergului. Dacă implementărm măsuri adecvate acum, vom putea probabil să oprim acest lucru rapid”, a transmis directoarea Departamentului OMS al Pregătirii Mondiale pentru Riscuri Infecţioase Sylvie Briand.
Ce este variola maimuței
Persoanele care au fost detectate cu variola maimuței sau „monkeypox” au acuzat simptome precum febră, dureri musculare, de cap, de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. În unele cazuri au apărut și erupții cutanate, în special pe față, care se pot răspândi și în celalalte zone ale corpului.
Autoritățile spaniole și portugheze au declanșat alertă națională de sănătate. Potrivit medicilor, boala nu este contagioasă de la om la om. Totuși, nu este cunoscut niciun tratament pentru vindecarea ei, de cele mai multe ori dispărând de la sine.
Cu toate acestea, cazurile raportate în ultimele săptămâni, s-ar părea că îi pun în dificultate pe specialiști, deoarece acestea nu ar avea legătură unul cu altul, din primele date.
Foto Sfatul medicului
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: