Încă un bărbat din România- confirmat cu variola maimuței

de | 21.06.2022 15:09 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

A fost confirmat un nou caz de variola maimuței în România. Este al cincilea caz, identifcat la un bărbat de 37 de ani.

Simptomele au apărut pe data de 18 iunie iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu”, anunță Ministerul Sănătății.

În urmă cu câteva zile a fost confirmat al patrulea caz la un bărbat cu vârsta de 36 de ani căruia i-au apărut simptomele pe 12 iunie. Se pare că acesta este un contact al primului român infectat cu această boală.

Amintim că primul caz de variola maimuței a fost confirmat, luni, 13 iunie, la un bărbat de 26 de ani, din București.

Se pare că partenerul de viață al tânărului a călătorit, recent, în mai multe țări din Europa.

El s-a prezentat duminică seara, pe 12 iunie,  la spital, cu simptome specifice bolii, iar luni a fost confirmată afecțiunea.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, transmite Ministerul Sănătății.

Ce măsuri au fost luate în România

Cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în toată lumea, iar în Europa va fi achiziționat vaccinul împotriva acestei boli. De asemenea, România va cumpăra câteva sute de doze, preventiv, pentru a asigura un stoc. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că este nevoie de o supraveghere serioasă a acestei situații cu care ne confruntăm:

Prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a transmis,în luna mai, ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a adăugat că în ceea ce privește variola maimuței, nu vorbim de o transmisibilitate rapidă, așa cum s-a întâmplat cu virusul COVID-19. De aceea, cantitatea de vaccin care va fi adusă în România nu va fi foarte mare.

Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a declarat Rafila.

Reprezentanții Ministerului Sănătății mai spun că această boală nu se transmite cu ușurință de la om la om, ci în urma unui contact apropiat. Variola maimuței se poate lua prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Cel mai adesea, virusul poate fi transmis în timpul contactului fizic apropiat și cu o durată lungă, dar și prin contact prelungit cu obiecte contaminate. Variola maimuței poate fi transmisă cu ușurință prin contact sexual, deși nu a fost documentată în trecut ca o infecție cu transmitere sexuală.

Simptomele bolii

Variola maimuței se manifestă prin simptome ca febra, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, frisoane, oboseală sau ganglioni limfatici umflaţi.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor”, a transmis Ministerul Sănătății, prin intermediul unui material elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS.

Foto Realitatea

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Peste 1000 de cazuri de variola maimuței

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alexandru Rafila | Europa | Ministerul Sănătății | OMS

Ultimele articole