Vești proaste pentru cei care nu își plătesc amenzile! ANAF ar putea recupera banii
Un proiect de lege, adoptat luni de Senat, prevede ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să preia executarea silită pentru primăriile care nu reușesc să recupereze amenzile, în termen de doi ani de la stabilirea titlului executoriu.
Inițiatorul proiectului susține, că în mare parte, aceste amenzi nu sunt plătite de bunăvoie, iar cele mai multe primării sunt nevoite să demareze proceduri de executare silită. Dacă banii vor fi încasați, în maxim doi ani de zile, ei vor rămâne la bugetul primăriei. Dacă nu, procedura de executare va fi preluată de ANAF, care are alte mijloace și poate face ca legea să fie respectată.
Astfel, în unele cazuri, gradul de încasare a amenzilor, la nivel local, este foarte mic. Atunci ANAF ar putea fi mai eficient în colectarea acestor debite. Amenzile preluate astfel și încasate devin venituri la bugetul de stat.
Inițiativa legislativă a fost depusă de către parlamentarul Robert- Marius Cazanciuc, iar proiectul a fost adoptat luni de Senat, cu 85 de voturi „pentru”, 19 abţineri şi unul „împotrivă”, transmite Agerpres.
Această lege are un dublu obiectiv, acela de a crea puţină ordine în cadrul primăriilor pornind de la o dispoziţie care aduce în mod normal venituri la bugetul primăriei şi anume amenzile din contravenţii.
Aceste amenzi nu sunt executate, nu sunt plătite de bunăvoie şi cele mai multe primării sunt nevoite să demareze proceduri de executare silită. Nu ai cum să ceri unei primării de 1000 – 3000 de locuitori să aibă un compartiment care să facă doar executare silită.
Pentru că în foarte multe cazuri aceste amenzi nu se încasează. Dacă ele se încasează de bunăvoie într-un termen de doi ani de zile, sunt bani veniţi la bugetul primăriei. Dacă nu, această iniţiativă propune ca procedura de executare să treacă la ANAF. Pentru că ANAF-ul are cu siguranţă alte mijloace, poate face în aşa fel încât legea să fie cu adevărat respectată.
Nu e vorba doar de un serviciu făcut primăriilor care nu pot să execute silit, ci este pur şi simplu o formă prin care noi (…) trebuie să cerem respectarea legii”, a susţinut în plen iniţiatorul proiectului, senatorul PSD Robert- Marius Cazanciuc.
foto descriptiv ziarulprofit.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro