(VIDEO) Polițiștii argeșeni-cu ochii pe vânzătorii de petarde și artificii

de | 14.12.2023 19:24 | Județean, Lifestyle

Pentru că ne aflăm deja în luna decembrie, una specifică pentru utilizarea materialelor pirotehnice de orice fel, polițiștii argeșeni au demarat acțiunile de control care vizează comerțul cu aceste obiecte considerate periculoase în cazul în care nu sunt folosite corect.

În acest context, oamenii legii trag un semnal de alarmă. Este pedepsită prin lege deținerea, comercializarea şi folosirea articolelor pirotehnice fără autorizație. Mai mult, obiectele pirotehnice prezintă un pericol ridicat și pot produce răni grave.

Polițiștii argeșeni-cu ochii pe vânzătorii de petarde și artificii

În perioada 25 septembrie 2023 – 05 ianuarie 2024, poliţiştii argeșeni acţionează la nivel judeţean, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Ca în fiecare an, prin acţiuni declanșate la nivel național, polițiștii își propun să responsabilizeze locuitorii județului, prin conștientizarea pericolelor la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, dar și prin verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice, în vederea combaterii oferirii către publicul larg a articolelor destinate utilizării de către pirotehnicieni, utilizarea acestora în condiții improprii și de către persoane necalificate având un potențial ridicat de provocare a unor leziuni și a unor pagube materiale.”, transmite IPJ Argeș

Astfel, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeș, poliţiştii vor efectua verificări şi controale atât la cele 39 de societăţi comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor de deţinere şi comercializare către populaţie sau persoane juridice a articolelor pirotehnice.

Conform Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei. Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional, conform Legii nr. 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.”, adaugă IPJ Argeș

Totodată, vor fi desfăşurate activităţi informativ – preventive în unităţile şcolare  pentru conştientizarea de către elevi a riscurilor la care se expun când folosesc articole pirotehnice ilegale sau nedestinate publicului larg.

Polițiștii atenționează că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.”, mai transmite IPJ Argeș

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. Aceeași pedeapsă este aplicabilă și în cazul comercializării de materiale pirotehnice din categoria F1 și P1 minorilor.

Situațiile în care nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Amenzi în valoare de 5.000 de lei

În anul 2023, de la începutul acțiunii și până în prezent, au fost desfășurate, zilnic, acțiuni de verificare a legalității privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în târguri și piețe.

Potrivit IPJ Argeș, în această perioadă au fost verificate 16 societăți comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice și a fost întocmit un dosar penal pentru comercializare de articole pirotehnice din categoria P1 persoanelor sub 18 ani.
De asemenea, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.000 de lei (9  pentru folosirea de petarde și 2  pentru deținere fără drept de articole pirotehnice).

Totodată, au fost ridicate 8 kg de articole pirotehnice, în valoare totală de aproximativ 500 de lei.

Având în vedere specificul sărbătorilor de iarnă și experiența anilor trecuți, oamenii legii transmit că activitățile se vor intensifica în perioada următoare, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Foto/Video IPJ Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Accident în Pitești! Trei autoturisme implicate

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole