anchetaonline.ro

( VIDEO) Salvamont Argeș – Dotată cu o dronă de ultimă generație de 33.000 de lei!

de | 05.07.2022 23:41 | Știri, Administrație, Județean

Serviciul Public Salvamont Argeș, va fi dotat cu o dronă de ultimă generație achiziționată de către Consiliul Județean Argeș. Până în prezent, drona folosită de către salvamontiștii argeșeni aparținea șefului Salvamont, Ion Sănduloiu, informează un comunicat de presă.

De asemenea, prețul întregului kit care vizează drona de ultimă generație este de 33.000 de lei. Drona are în dotare, datorită unui program special pus la dispoziție de către Dispeceratul Național de Salvamont, capacitatea de a mapa terenul pentru găsirea turiștilor, în eventualele cazuri de dispariție.

Unul dintre cele mai populare acțiuni de salvare cu ajutorul unei drone a fost cazul planorului prăbuşit în 2015.

Drona ne este foarte necesară în acțiunile de căutare, în verificarea zonelor unde accesul este foarte dificil.

Spre exemplu, în loc să se facă o verificare cu oameni care coboară în rapel din zece în zece metri de-a lungul unui abrupt, putem ridica drona, putem filma, vedea eventuale victime și totul se înregistrează. Important este că nu sunt riscate viețile oamenilor, nu se folosesc foarte multe resurse și evităm uzura sau distrugerea de echipament.

Până acum, noi am folosit o dronă personală, a mea, care a fost esențială în anumite momente, poate cel mai cunoscut fiind cel al planorului care a căzut acum ceva ani. Această dronă este mult mai performantă, are o rază de cinci kilometri. Este un mare pas, pentru că la nivel național este o mișcare de dotare cu drone profesionale care să suporte un program de mapping (cartografiere).

Adică, îi dai dronei coordonatele unei arii, iar ea îşi face gestionează consumul de baterie, se duce şi filmează după un traseu pe care şi-l prestabileşte, apoi se întoarce. Imaginile sunt introduse într-un soft special – la Centrul național de coordonare al datelor de la nivelul Salvamont România –  care pune în evidenţă elementele care nu ar trebui să fie în natură. În felul acesta se pot face căutări punctuale. În acest moment suntem patru colegi care putem manevra drona, dar ne dorim să creștem numărului pentru a putea folosi aparatul în orice moment.

La nivel național mai sunt aproximativ 10 servicii care au drone, dar cred că în următorul an se va ajunge la 30 de servicii care vor avea astfel de dotări, pentru că la nivel național un astfel de aparat devine tot mai important în acțiunile de căutare sau salvare”, pune Ion SĂNDULOIU, director Salvamont Argeș.

 

Așa cum am promis încă de la începutul acestui mandat, Consiliul Județean Argeș va sprijini activitatea Salvamont Argeș. Și în trecut, C.J. Argeș a aprobat achiziția de echipamente specifice acțiunilor de salvare. De data aceasta, sprijinul nostru se face prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Argeș, unde Consiliul Județean asigură președinția și finanțarea.

Prin intermediul ATOP, Serviciul Salvamont a reușit achiziționarea unei drone de înaltă performanță care le este absolut utilă mai ales în activitățile de salvare, acolo unde căutarea prin accesul fizic, uman, este dificilă.

Prin achiziționarea acestei drone este evident că salvatorii montani vor dispune de mai multe resurse tehnice, nu doar umane, și vor putea interveni mai ușor, mai sigur și mai rapid în zonele greu accesibile. Pe de altă parte, cred că și turiștii care ne vizitează locurile se vor simți mai în siguranță.

Această politică vine în continuarea eforturilor pe care Consiliul Județean Argeș le-a făcut și în mandatul trecut. Și atunci, tot prin ATOP, CJ Argeș a finanțat achiziționarea unei drone pentru Jandarmeria Argeș, pentru sprijinul activității specifice și acest lucru cred că este benefic pentru toată lumea”, precizează Adrian Dumitru BUGHIU, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Încă o medalie de aur pentru România! Proba de ștafetă masculin 4×100 m liber!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism an II, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Consiliul Județean Argeș | Salvamont | Salvamont Argeș